Οι λέξεις είναι οι σφαίρες μας!

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία ανακοίνωση για να διαψεύσει δημοσιεύματα που…

… αφορούσαν την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για τα ακριβή σύνορά μας στον Έβρο. Χρησιμοποίησε μάλιστα και τον αμερικανόφερτο όρο fake news ο οποίος δέον να αποφεύγεται ως λανθασμένος και επιστημονικά αντιφατικός! Μια είδηση (ετυμολογικώς από το «οίδα») ένα γεγονός δεν μπορεί να είναι ποτέ πλαστό. Το ελληνικότατον «ανακριβές δημοσίευμα» είναι μια χαρά. Εν προκειμένω όμως όσα γράφονται -αν εξαιρέσει κανείς τα ψεύδη της αγγλικής Sun περί κατάληψης ελληνικού εδάφους- δεν είναι ανακριβή. Οι Τούρκοι αμφισβητούν το σύνορό μας. Τους πόνεσε πολύ η ήττα στον Έβρο και ψάχνουν ”ρεβάνς”. Γι αυτό ανταλλάξαμε άλλωστε ρηματικές διακοινώσεις.

Ωστόσο το θέμα μου σήμερα δεν είναι αυτό, μια απλή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Το ζήτημα μου είναι απείρως σημαντικώτερο και αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Μέσων Ενημέρωσης σε περίοδο πολεμικής κρίσης. Όπως αυτή που έρχεται με την Τουρκία μέσα στον Ιούνιο και θα πυροδοτηθεί από την ανάρτηση του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου από τον ΟΗΕ. Εξέλιξη μάλλον αναπόφευκτη καθώς τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει ούτως ή άλλως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος Μποζντίρ! Η Κυβέρνηση έχει την αντίληψη πως αν διαθέτει την συναίνεση των κομμάτων και την σιωπή-ανοχή μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και σάιτ μπορεί να ελέγξει την ατμόσφαιρα και να «περάσει» δυσμενή επεισόδια χωρίς απώλειες. Λάθος νομίζω. Ας το εξηγήσω από θέση αρχής. Υποστηρίζω αιρετικώς ότι η ελευθεροτυπία πρέπει να τίθεται σε καιρό πολέμου στην υπηρεσία της πατρίδας, ακόμη και να υποχωρεί αν ύψιστοι εθνικοί λόγοι το επιτάσσουν, αλλά υπό την προϋπόθεση πως αυτό γίνεται για να μην βρίσκει ο εχθρός τρύπες για να κάμψει το φρόνημα μας. Είμαι οπαδός του «κάντο όπως ο Τσώρτσιλ» όπως αυτό περιγράφεται στον «Ανορθόδοξο πόλεμο» του Γκάις Μίλτον (εκδόσεις Μίνωας). Εκεί αποκαλύπτεται πως ο Βρεταννός Πρωθυπουργός με τα ραδιοφωνικά διαγγέλματά του και με την βοήθεια του Τύπου ανύψωσε το ηθικό των κατοίκων του νησιού και δημιούργησε στους Γερμανούς μια ψευδή εικόνα ισχύος που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική δύναμη της χώρας του. Το αποτέλεσμα ήταν η ανέλπιστη νίκη κατά του Χίτλερ και ο εξευτελισμός του υποχωρητικού Τσάμπερλειν που εισηγείτο παράδοση και συμβιβασμό με τους Γερμανούς. Ο Τύπος στην προκειμένη περίπτωση έπαιξε μαζί με τον ηγέτη καταλυτικό ρόλο. Στήριξε το «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα»! Δεν διατύπωσε την ερώτηση «και τι θέλετε να κάνουμε; Πόλεμο;» Η ελευθεροτυπία υποχώρησε προσκαίρως χάριν της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι στοιχήθηκαν πίσω από την ψυχωμένη ηγεσία, δεν επέτρεψαν στους Γερμανούς να διακρίνουν λάθη , ατέλειες, ρωγμές μέσα στο μέτωπό τους. Αν και υπήρχαν!

Για να έρθουμε στα καθ’ ημάς αν η Πολιτεία θέλει να έχει συνεισφορά ο Τύπος μέσα σε μια κρίση όπως αυτή που έρχεται πρέπει πρώτον η ίδια να είναι αποφασισμένη για την μάχη με τον απέναντι δεύτερον η Κυβέρνηση να εκφράζεται ενιαία στις γραμμές της χωρίς παραφωνίες μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και τρίτον να κρατά τον Τύπο απολύτως ενήμερο ώστε αυτός να εξηγεί στον (διαρκώς αλαφιασμένο) λαό αυτά που δεν μπορεί καμμιά φορά να εξηγήσει η Κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια απαιτούνται ξεκάθαρα μηνύματα αποφασιστικότητας προς τους έξω, αρραγής ενότητα στις τάξεις της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου και τέλος εμπιστοσύνη μεταξύ Τύπου και πολιτείας. Η σιωπή του Τύπου και η συγκάλυψη μεθοριακών επεισοδίων ή η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών ειλημμένων αποφάσεων -όπως η αναβολή μιας άσκησης- δεν είναι λύση. Δημιουργεί αμφιβολίες. Στέλνει τον κόσμο στην αγκαλιά λαϊκίστικων μέσων που δίνουν στον κόσμο ψήγματα αληθείας με “σώς” εθνικισμού. Ας γίνω συγκεκριμένος! Ψάχνοντας την αλήθεια για την αναβολή της άσκησης “Καταιγίδα” και για το εν εξελίξει επεισόδιο με τον φράκτη στον Έβρο μίλησα με το Πεντάγωνο, την Κατεχάκη και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη αιτία ανησυχίας μου είναι πως δεν λένε όλοι τα ίδια πράγματα για τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς. Η δεύτερη αιτία ανησυχίας είναι πως η Πολιτεία με αποχρώσεις διακατέχεται από το σύνδρομο του κατευνασμού και το κυριώτερο το δείχνει. Η τρίτη αιτία ανησυχίας μου είναι πως το Πεντάγωνο όχι απλώς υποστηρίζει αλλά εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για αποφάσεις (”Καταιγίδα”) που ξέρουμε πως έχουν λάβει πολιτικοί και μάλιστα στην κορυφή της ιεραρχίας. Και η τέταρτη αιτία ανησυχίας μου είναι πως κάθε φορά όλοι σχεδόν μας τα «μασάνε»! Αποτέλεσμα το ”αλαλούμ” πληροφόρησης με το τι συμβαίνει στον Έβρο. Αν στα «μασάνε» όμως και αν στα κρύβουν, τότε πως να εξηγήσεις στον κόσμο που ρωτάει τι τρέχει και πως να βοηθήσεις την χώρα σου; Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στους συνομιλητές σου αφού σου κρύβουν (αυτά αφορούν Μαξίμου -ΥΠΕΞ – Πεντάγωνο) ότι οι Τούρκοι μας έχουν κάνει διάβημα για τον Έβρο από τις 11 Μαΐου τότε πως θα τους πιστέψεις όταν σου διαψεύδουν ότι οι Τούρκοι δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος; Και την αλήθεια να σου λένε κάποια στιγμή δε θα τους πιστεύεις! Κάπως έτσι μεταδόθηκε το ψευδές πως πέταξαν F-16 πάνω από την Καβάλα στις 25 Μαρτίου και έγινε αρχικώς πιστευτό. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν από το πουθενά οι Άγγλοι της Sun με προβοκατόρικα δημοσιεύματα που έγιναν πιστευτά λόγω έλλειψης πληροφόρησης.

Νομίζω πως όλο το σύστημα λήψης αποφάσεων και ενημέρωσης χρειάζεται αναθεώρηση . Να βάλουμε εμείς τα ΜΜΕ το κεφάλι μας στον ”τορβά” σε μια κρίση αλλά για ένα σκοπό. Να αξίζει τον κόπο. Προς το παρόν μας στενοχωρεί να ακούμε υπεύθυνα χείλη να χαρακτηρίζουν το σύνορο στον Έβρο « λίγα μέτρα γής» αν και ξέρουμε πως δεν υπήρχε πρόθεση. Θυμίζω πως για αυτά τα λίγα μέτρα γής δύο Έλληνες στρατιωτικοί φυλακίστηκαν στην Τουρκία. Για να προστατέψουμε αυτά τα λίγα μέτρα γής εμείς στα ΜΜΕ στο μέτρο που μας αναλογεί χρειαζόμαστε κάποιοι μα διανύσουν … λίγα μέτρα εμπιστοσύνης! Αν ξέρουμε τι θέλουμε και αν γνωρίζουμε την αλήθεια για τον τελικό στόχο έχουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι « σφαίρες» για να εξοπλίσουμε τον λαό με πίστη. Οι λέξεις μας είναι οι σφαίρες μας!

Απόψεις

Οἱ 103 δωρητές-εὐεργέτες τῶν Ἐνόπλων μας Δυνάμεων

Εφημερίς Εστία
Τό Ὑπουργεῖο Ἐθνικῆς Ἀμύνης τιμᾶ ὅσους προσέφεραν τό 2024 – Ἡ Ἀρχιεπισκοπή Κύπρου, ἑταιρεῖες, ὀργανισμοί, ἐπιχειρηματίες, πολῖτες καί ἑνώσεις στρατιωτικῶν στόν κατάλογο τῆς ἀνιδιοτελοῦς προσφορᾶς

Ἡ ἧττα τῆς ἐνημερώσεως καί ὁ θόρυβος τῆς ἀνανεώσεως

Μανώλης Κοττάκης
ΤΡΙΑ εἶναι τά σημαντικώτερα γεγονότα τῆς χρονιᾶς πού φεύγει: ἡ μεγάλη ἧττα τῆς δημοσιογραφίας καί τῶν ἑταιρειῶν δημοσκοπήσεων στίς ἐκλογές τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν.

Σέ δομή μεταναστῶν ὁδήγησαν τούς Ἕλληνες ἀπό τήν Συρία!

Εφημερίς Εστία
Ο Ξένιος Ζεύς φαίνεται ὅτι εἶναι ἀκόμη ἄγνωστος στήν ἡγεσία τοῦ Ὑπουργείου Μεταναστεύσεως, εἰδικά ὅταν πρόκειται γιά Ἕλληνες τοῦ ἐξωτερικοῦ!

Καλή χρονιά, ἡ ζωή εἶναι γλυκειά…

Δημήτρης Καπράνος
Εἴθισται, αὐτές τίς ἡμέρες, νά διαβάζετε σχεδόν παντοῦ τόν ἀπολογισμό τῆς χρονιᾶς, τά πιό σημαντικά γεγονότα, τήν ἐκδημία γνωστῶν προσώπων κατά τό ἀπερχόμενο ἔτος, τίς πολιτικές καντρίλιες τοῦ θνήσκοντος δωδεκαμήνου, τά μεγάλα λόγια μικρῶν –συνήθως– προσώπων τά ὁποῖα ἀπασχολοῦν τήν «σόου μπίζνες» κι ἕνα σωρό ἄλλες ἄχρηστες γνώσεις, ὅπως λέγαμε παλαιότερα.

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ