Προς την έξοδο κορυφαίοι Υπουργοί – επισφαλείς οι θέσεις Χατζηδάκη, Βρούτση , Γεωργιάδη
ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ για την έναρξη των διεργασιών για τον πρώτο ανασχηματισμό της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη έδωσε με την ομιλία του στο «Φόρουμ των Δελφών» ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Το παρασύνθημα όμως το έδωσε χθες η έγκυρη «Καθημερινή» η οποία με πρωτοσέλιδο σχόλιό της που φέρει τον τίτλο «Μόνος όποιος μπορεί» πυροδότησε τις διεργασίες. Η εφημερίς αναφερόμενη σε καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ και στην υλοποίηση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος δείχνει δύο πρόσωπα προς αντικατάσταση: τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος χρονοτριβεί με την ΛΑΡΚΟ και άλλες ΔΕΚΟ και τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος μετά το φιάσκο με τα vouchers τέλει υπό προθεσμία. Όλως συμπτωματικώς επίσης κάνει πάντα την εμφάνισή του με δηλώσεις του κάθε φορά που ανοίγει συζήτηση για ανασχηματισμό ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και κατά δήλωσή του συνομιλητής των funds Αλέξης Πατέλης. Αυτή την φορά ενεφανίσθη για να δηλώσει ότι ο σύζυγός του είναι άρρεν και ότι τον έχει γνωρίσει στον Πρωθυπουργό.
Η «Εστία» έχει εδώ και καιρό καλή εικόνα των διεργασιών στο εσωτερικό της Κυβερνήσεως αλλά θεωρούσε άκαιρη την συζήτηση στην κατάσταση που ευρίσκεται η χώρα. Από την στιγμή που ανοίγουν στόματα αποδεσμεύεται. Όσον αφορά στο πολιτικό πλαίσιο του ανασχηματισμού ´ένα είναι ξεκάθαρο: ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων νιώθει πιο ισχυρός από όσο στις 7 Ιουλίου 2019. Πιστεύει πως μπορεί να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση με λιγώτερες ισορροπίες. Θεωρεί ότι εξεπλήρωσε πολλές υποχρεώσεις προς την σαμαρική πτέρυγα για την στήριξή της στην πορεία και προς την αρχηγία και τώρα πανίσχυρος ών μπορεί να απαλλαγεί από αυτές. Είναι, άλλωστε, διαφορετικές και οι δυνατότητες αντιδράσεως που έχει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αφού χάθηκαν για εκείνον τα ορόσημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της θέσεως του Έλληνος Επιτρόπου της Κομμισσιόν και της θέσεως του Διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος. Αυτό σημαίνει τα εξής:
- Αν αποφασίσει την αντικατάσταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δε θα σκεφθεί τις ισορροπίες. Εάν και ο Κυκλαδίτης Υπουργός λέει πως για το φιάσκο των vouchers ευθύνονται δύο υφυπουργοί του οικονομικού κύκλου (ένας εξωκοινοβουλευτικός και ένας κοινοβουλευτικός ) αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Για την θέση του κ. Βρούτση έχουν ακουσθεί τα ονόματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του αναπληρωτού Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Εάν αναβαθμισθεί ο Σκυλακάκης ο Πέτσας θα οδεύσει στο γνώριμο προς αυτόν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του οποίου υπήρξε προϊστάμενος επί υφυπουργίας Σταϊκούρα το 2012. Μειονέκτημα αυτής της λύσεως ότι ο κ. Πέτσας θα πολιτευθεί στην ίδια περιφέρεια με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Εκτός και αν γίνει η έκπληξις και προαχθεί σε Υπουργό Οικονομικών ο Αλέξης Πατέλης. Κάτι που σήμερα φαντάζει δύσκολο.
- Αυτό επίσης σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει λυμένα τα χέρια του να αντικαταστήσει αν θέλει τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος το τελευταίο διάστημα μοιάζει αγχωμένος. Εταιρεία δημοσκοπήσεων και τηλεοπτικός σταθμός της περιφέρειας με τους οποίους έχει άριστη σχέση ο Υπουργός επενδύσεων έκαναν έρευνα μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με ερώτημα για την αξιολόγηση μόνο έξι υπουργών. Από αυτήν προέκυψε – σε αντίθεση με άλλες -πως ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται ο καλύτερος Υπουργός. Η αλήθεια είναι πως το Μαξίμου έχει παράπονα για τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό αν και ο Υπουργός υπέγραψε προχθές μια κρίσιμη υπουργική απόφαση. Η αλήθεια είναι πως ο πρέσβυς Πάυατ στηρίζει Γεωργιάδη για να ολοκληρώσει την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην χρηματοδοτούμενη με αμερικανικά κεφάλαια υποψήφια αγοράστρια onex (ενδιαφέρονται και οι Κινέζοι). Η αλήθεια είναι επίσης πως ο Υπουργός έχει ποικίλες εκκρεμότητες.
- Αυτό σημαίνει, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να υποβαθμίσει τον Κωστή Χατζηδάκη σε απλό Υπουργό Περιβάλλοντος μεταφέροντας το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας (με άλλο Υπουργό , τον Γιάννη Μανιάτη ) στο Αναπτύξεως. Επισφαλής θεωρείται και η θέσις του τεχνοκράτου υφυπουργού Ενέργειας πρώην διευθυντού του Αλμούνια Γεράσιμου Θωμά.
Πλέον αυτών δύνανται να επισημανθούν και τα εξής:
– Δύσκολα μπορεί να μετακινηθούν σε αυτή την συγκυρία οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο πρώτος ενισχύθηκε μετά την συμφωνία με την Ιταλία, ο δεύτερος πλην Ελληνοτουρκικών χειρίζεται με εντολή Μητσοτάκη ευαίσθητα διακρατικά θέματα όπως τον φάκελο των εξοπλισμών. Γι αυτό, άλλωστε, μεταβαίνει μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ. Για τις θέσεις αυτές, πάντως, έδειξαν ενδιαφέρον στο παρασκήνιο οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.
– Ο υφυπουργός Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής δέχεται εξωθεσμικό πόλεμο αλλά αντέχει .
– Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ξενοδόχων. Δεν είναι απίθανη η αξιοποίησις του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο Υπουργείο Τουρισμού ή σε άλλο συναφές. Η ένταξίς του στην Κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο πολιτική σημασία αλλά σηματοδοτεί και άλλα πράγματα. Ο Πρωθυπουργός είχε προτείνει στο Ρουσόπουλο να ενταχθεί και στην πρώτη κυβέρνησή του αλλά εκείνος επεφυλάχθη. Δυνατά ”παίζει” για επιστροφή σε κυβέρνηση της ΝΔ και η Όλγα Κεφαλογιάννη λόγω της νέας αρχιτεκτονικής του πολιτικού συστήματος.
– Ενδιαφέρονται για την θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης οι Υπουργοί Νίκη Κεραμέως που βλέπει να έρχεται φθορά στο Παιδείας και ο Μάκης Βορίδης. Ωστόσο δεν υπάρχει καμμία ένδειξις μετακινήσεως του καλού ισορροπιστού Κώστα Τσιάρα από εκεί. Αντιθέτως ο Υπουργός έχει την συνδρομή του έμπειρου αντιπροέδρου Τάκη Πικραμμένου με τις τολμηρές προτάσεις που κάνει για την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Εναλλακτικώς η κ. Κεραμέως η οποία συνδέεται με συγγένεια με το νέο Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο θα επιθυμούσε την μετακίνησή της στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά η κυρία Μενδώνη είναι για την ώρα ισχυρή.
– Δεν αναμένονται αλλαγές στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών μολονότι οι ηγεσίες τους εκπέμπουν άγχος κατά καιρούς.
– Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται το όνομα του εξαιρετικού καθηγητού Βουλευτού Επικρατείας Χρήστου Ταραντίλη, ενώ καλές πτήσεις υπερασπίσεως της Κυβερνήσεως τηλεοπτικώς έκανε και ο συμμαθητής του Πρωθυπουργού Σπήλιος Λιβανός. Άγνωστο επίσης τι συνεζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον συμπαθεί, στην πρόσφατη 45λεπτή συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου ο Βουλευτής Κώστας Κυρανάκης. Όχι μόνο την Νοβάρτις πάντως.
– Θολό είναι το τοπίο στο Υπουργείο Υγείας. Το ίδιο και στο Υπουργείο Εσωτερικών .
Η εξίσωσις του ανασχηματισμού καταληκτικά περνά πάντως μέσα από τις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά. Ο τελευταίος δικαιολογημένα είναι ενοχλημένος για κάποια πράγματα και ας διαρρέει την πλήρη ικανοποίησή του για τον πρώτο χρόνο της διακυβερνήσεως Μητσοτάκη. Αλλά και ο Πρωθυπουργός έχει καλά επιχειρήματα: Η Καγκελλάριος Μέρκελ έκοψε τον κ. Σαμαρά από επίτροπο και η επί κεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την θέση του διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος την οποία θα εδέχετο εάν του προσεφέρετο. Δεν φταίει ο Κυριάκος…
Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Μερικοί επιτυχημένοι υφυπουργοί θα προαχθούν. Και μερικοί φερέλπιδες υφυπουργοί, στους οποίους έδωσε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός, θα καρατομηθούν.