ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ…
… αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι μόνο απόρροια φαινομένων όπως ο ρατσισμός ή η αστυνομική βία. Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόυντ αποτελεί μόνο την αφορμή. Διότι οι ανισότητες δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε φυλή, ούτε χώρα προελεύσεως και από ό,τι φαίνεται η κατάστασις έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Το χάσμα μεταξύ προνομιούχων και μη διευρύνεται συνεχώς με αποτέλεσμα ολόκληρες ομάδες να περιθωριοποιούνται και να προβαίνουν σε όλο και πιο βίαιες εκρήξεις, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους.
Στην Γαλλία, ένοπλοι αστυνομικοί ανεπτύχθησαν σε τμήματα της πόλεως Ντιζόν, έπειτα από εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε Τσετσένους και Αφρικανούς. Οι ταραχές προεκλήθησαν εξ αιτίας ενός «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ανάμεσα σε Τσετσένους και σε ντόπιους κατοίκους της Γκρεσίγ, μιας συνοικίας όπου κατοικούν πολλοί Άραβες και Αφρικανοί μετανάστες, όπως δήλωσε ο νομάρχης Μπερνάρ Σμελτς. Αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας πριν οι αστυνομικοί καταφέρουν να επιβάλουν την τάξη. Ο Εισαγγελεύς της Ντιζόν Ερίκ Ματίας ανέφερε πως ξεκίνησε έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας από οργάνωση και για υποκίνηση βίας. Κατά τον Ματίας, Τσετσένοι φέρεται ότι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως για να καλέσουν σε αντίποινα, σε εθνικό επίπεδο, για την επίθεση σε ένα μέλος της κοινότητός τους από κατοίκους με καταγωγή από το Μαγκρέμπ της βορείου Αφρικής. Κάποια βίντεο, κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο και σε αυτά εμφανίζονται δεκάδες Τσετσένοι που φορούν κουκούλες ή μπαλακλάβα, ενώ κάποιοι εξ αυτών κραδαίνουν όπλα ή μαχαίρια στους δρόμους του προαστίου της Ντιζόν. «Δεν ζούμε πλέον σε μια (λειτουργική) Δημοκρατία όταν τα πράγματα καταλήγουν με αυτόν τον τρόπο» επεσήμανε στο δίκτυο BFMTV ο δήμαρχος της Ντιζόν Φρανσουά Ρεμπσαμέν, ο οποίος κατεδίκασε και την έλλειψη αστυνομικών πόρων.
Άλλοι εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να βγάλουν όλο το μένος τους εναντίον μνημείων σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων. Στην κοινότητα Οτμόν της βορείου Γαλλίας, μια προτομή του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ έπεσε θύμα βανδαλισμού, με τους δράστες να βάφουν την κεφαλή του με φωσφορίζουσα πορτοκαλί βαφή και να γράφουν με την ίδια μπογιά στο βάθρο του την λέξη «οπαδός της δουλείας». Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν έχει, πάντως, καταστήσει σαφές πως η Γαλλία θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη «έναντι του ρατσισμού», όμως τόνισε πως δεν πρόκειται να διαγράψει κανένα ίχνος ή κάποιο όνομα από την ιστορία» της χώρας, ή «να ξεβιδώσει κάποιο άγαλμα».
Στον Λίβανο η οικονομική κρίσις έχει «γονατίσει» την μεσαία τάξη. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πολίτες σε όλα τα αστικά κέντρα διαδήλωσαν στους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και βάζοντας φωτιές σε τράπεζες, κάδους απορριμμάτων και ελαστικά καθώς κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες λόγω της άνευ προηγουμένου οικονομικής και νομισματικής κρίσεως που πλήττει την χώρα. Το νόμισμα της χώρας καταρρέει και μέσα σε δύο ημέρες η αξία του υποτιμήθηκε κατά 25%. Από τον Οκτώβριο η αξία της λίρας του Λιβάνου έχει χάσει το 70% της αξίας της. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν μείνει άνεργοι το τελευταίο εξάμηνο και εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς η έλλειψις συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολλάρια οδήγησε την ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας από 1.500 προς ένα δολλάριο το περασμένο καλοκαίρι σε 4.000 προς ένα δολλάριο τον προηγούμενο μήνα.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η κατάστασις αυτή μπορεί να γενικευθεί καθώς η πανδημία έχει πλήξει την οικονομία όλων των χωρών με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών να διευρύνεται συνεχώς. Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό η διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού να μετατραπεί σε διαδήλωση κατά της ανεργίας και της ανέχειας που θα αφορά πλέον σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.