ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Τα δικά μας Χριστούγεννα, είναι ήσυχα…

Μπορεί για τους “Δυτικούς” τα Χριστούγεννα να είναι η μεγαλύτερη εορτή του χρόνου, η πιο λαμπερή και θορυβώδης, με τα πολλά φώτα, με τα στολισμένα δέντρα, με τον παροξυσμό της αγοράς και τον καταιγισμό των δώρων, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι (ακόμη) ακριβώς έτσι…

Εδώ, τα Χριστούγεννα παραμένουν (και πρέπει να παραμείνουν) μια εορτή κατανυκτική και, κυρίως, οικογενειακή…

Εδώ δεν έχουμε τον “Σάντα Κλάους”, που έρχεται (γεννηθείς σε ένα καμιόνι της Coca Cola) να μας επισκεφθεί την παραμονή των Χριστουγέννων. Εδώ έχουμε τον Άγιο Βασίλειο, που έρχεται από την Καισάρεια της Μικράς Ασίας, που “Βαστάει κόλα και χαρτί, ζαχαροκάντιο ζυμωτή, χαρτί και καλαμάρι”… Κι έρχεται να μας φέρει τα δώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Ακόμα θυμάμαι τη λαχτάρα μου να ξυπνήσω χαράματα την Πρωτοχρονιά και να τρέξω κάτω από το δέντρο μας, στο σαλόνι, να δώ το δώρο που μου είχε φέρει.

Για τα κάλαντα, όμως, της Πρωτοχρονιάς, θα μιλήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ήταν μέρα σπιτική. Την παραμονή, τα παιδιά, πηγαίναμε να πούμε τα κάλαντα. Ήταν το “μεγάλο ξεπόρτισμα”. Κανείς δεν μας έλεγχε, μπορούσαμε να παμε παντού! Αρχίζαμε από την γειτονιά μας και φθάναμε μέχρι εκεί που μας έπαιρνε η ώρα και κρατούσαν τα πόδια μας. Και, πιστέψτε με, δεν ήταν τα χρήματα που μας έδιναν το κίνητρο., Ήταν εκείνη η ξεχωριστή ατμόσφαιρα, οι μυρωδιές από τα σπίτια, με τα γλυκά στον φούρνο, ο κόσμος, που ήταν πάντα πρόθυμος να αλλάξει συμπεριφορά εκείνη την ημέρα!

Και το βράδυ, νωρίς, μπάνιο όλα τα παιδιά (θυμάμαι και την σκάφη και την μπανιέρα) και ύπνο, για να σηκωθούμε στις πέντε το πρωί και να πάμε στην εκκλησία.

Μπροστά οι γονείς και πίσω τα παιδιά, σε πομπή, λες και ήμασταν οι μάγοι και οι βοσκοί μαζί! Και, φυσικά, στην εκκλησία να ψάλουμε όλοι μαζί “ Η Γέννησίς σου Χριστὲ ο Θεὸς ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως/εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπὸ αστέρος εδιδάσκοντο./ Σε προσκυνείν τον ήλιον της δικαιοσύνης και Σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν/ Κύριε δόξα Σοι”…

Δεν καταλάβαινα τί έλεγαν τα λόγια, ήταν και στην καθαρεύουσα, αλλά τα είχα μάθει από τα πέντε μου!

Έλεγα “εν αυτή γαρ” και φανταζόμουν ότι τα λόγια αναφέρονταν σε έναν ναύτη! Έλεγα “οι τοις άστροις λατρεύοντες” και σκεφτόμουν “ποιά είναι αυτή η Άστρη που την λατρεύουνε”! Αλλά έψελνα κι εγώ, μαζί με τον πατέρα και τα αδέλφια μου, που μας είχε κάνει σαν την “Οικογένεια Τραπ”, που είδα αργότερα στο σινεμά.

Καλλίφωνα και τα πέντε παιδιά, καλλίφωνος και εκείνος, περηφανευόταν που -όποτε μπορούσε- διηύθυνε την δική του χορωδία. Η μάνα μας απ’ έξω, καθ’ ότι δεν είχε ούτε νότα σωστή!

Και κατά τις επτά, επιστροφή στο σπίτι, ζεστή σούπα , παιχνίδι στον δρόμο με τους φίλους και το μεσημέρι “πλυμένα χέρια και καθαρά ρούχα” στο οικογενειακό τραπέζι. Γαλοπούλα και Χριστόψωμο. Μου λείπουν εκείνες η μέρες, καθώς όλα έχουν αλλάξει. Αλλά η γαλοπούλα, το Χριστόψωμο, η οικογένεια όλη μαζί, δεν αλλάζουν! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Απόψεις

Διεύρυνσις τῶν διεκδικήσεων τῆς Ἀγκύρας καί πέρα ἀπό τό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Εφημερίς Εστία
Ἐγείρονται ἀξιώσεις καί στήν καρδιά τοῦ Αἰγαίου – Ἀφοῦ ἐξησφάλισαν τήν ἀποχώρησή μας ἀπό τήν Κάσο, τώρα μᾶς πιέζουν καί δυτικώτερα γιά περιορισμό στά 6 μίλια – Ὑπῆρξε ἐπικοινωνία τοῦ Ἰταλικοῦ

Περί ἐπανακρατικοποιήσεως τοῦ ΟΣΕ

Μανώλης Κοττάκης
ΚΑΤΑ τήν διάρκεια τῶν μνημονίων οἱ δανειστές μας ἔκαναν ἕναν ἀκόμη ἐκβιασμό: ἄν θέλετε νά διαγραφοῦν τά δυσθεώρητα χρέη τοῦ Ὀργανισμοῦ Σιδηροδρόμων Ἑλλάδος, τότε ἰδιωτικοποιῆστε τους γιά ἕνα κομμάτι ψωμί. Εἶναι προαπαιτούμενο γιά τήν ἑπόμενη δόση.

Ἀνέβηκε στό 3,1% ὁ πληθωρισμός στήν Ἑλλάδα

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία ἐκινήθη ὁ πληθωρισμός τόσο στήν Ἑλλάδα ὅσο καί στό σύνολο τῆς Εὐρωζώνης τόν Ἰανουάριο, βάσει τῆς ἐκτιμήσεως τῆς Eurostat γιά τόν Ἐναρμονισμένο Δείκτη Τιμῶν Καταναλωτοῦ.

Ὁ Ἥφαιστος μᾶς ἐπαναφέρει στήν πραγματικότητα

Δημήτρης Καπράνος
Χορεύει ἡ γῆ στήν Σαντορίνη. Ὁ Ἥφαιστος ξυπνᾶ καί δείχνει ὅτι ἡ ἀνθρώπινη παρουσία δέν εἶναι πάντα ἱκανή νά ἀντιμετωπίσει τά στοιχεῖα τῆς φύεως. Κι ἐμεῖς, πού μικροί ἔχουμε διαβάσει τό «Ταξίδι στό κέντρο τῆς Γῆς», θυμόμαστε ὅτι ἕνα κῦμα ἅρπαξε τήν σχεδία μέ τούς ἐξερευνητές, τήν στροβίλισε σάν τρελλή καί τήν ἔβγαλε ἀπό μιά τρῦπα σέ μιά πλαγιά. Κι ὕστερα, ἔνας περαστικός, πληροφόρησε τούς ἔκπληκτους φυσιοδῖφες, πού εἶχαν δεῖ τόν Χάρο μέ τά μάτια τους, ὅτι βρίσκονταν στό ἡφαιστειῶδες ἰταλικό νησάκι Στρόμπολι, πού δέν ξεπερνᾶ σέ ἔκταση τά 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα καί τοῦ ὁποίου οἱ μόνιμοι κάτοικοι, τόν χειμῶνα, εἶναι μόλις 497! Τούς εἶχε βγάλει, δηλαδή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα ἀπό τό σημεῖο, ἀπό τό ὁποῖο εἶχαν ξεκινήσει γιά νά ἐξερευνήσουν τό κέντρο τοῦ πλανήτη μας. Τότε, ὅλα μᾶς φαίνονταν πιθανά, ἀπό τόν Ναυτίλο τοῦ πλοιάρχου Νέμο μέχρι τόν Πόλεμο τῶν δύο κόσμων τοῦ Χέρμπερτ Τζώρτζ Οὐέλς. Καί νά, πού σήμερα, ὅλοι ἐκεῖνοι οἱ προφῆτες, ἔρχονται πάλι στό μυαλό μας, καθώς ἡ Σαντορίνη, τό νησί μέ τό κοιμισμένο γιά χρόνια ἡφαίστειο, ἄρχισε νά φωνάζει ὅτι ὅλα ὅσα ἐμεῖς θεωροῦμε «κλιματική ἀλλαγή» καί προσπαθοῦμε νά τά ἀντιμετωπίσουμε μέ «πράσινες» μεθόδους, δηλαδή μία ἀκόμη εὐκαιρία γιά νά πλουτίσουν ὁρισμένα μεγάλα συμφέροντα, ἔχουν […]

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΘΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ