Στις Βρυξέλλες απεστάλη το εθνικό σχέδιο
ME στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την μείωση του επενδυτικού κενού,το εθνικό σχέδιο ανακάμψεως απεστάλη στην Κομμισσιόνπροκειμένου να εγκριθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Η στόχευσις του προγράμματος είναι τα 32 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, να αυξηθούν στα 57,6 δισ. ευρώ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικού ύψους 25,6 δισ. ευρώ. Τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. που έχει εξασφαλίσει η χώρα θα οδηγήσουν σε επενδύσεις υπερδιπλάσιου προϋπολογισμού, κινητοποιώντας πόρους συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ. Η ροή των πόρων θα ξεκινήσει από φέτος, με την καταβολή της προκαταβολής του 13% για επιχορηγήσεις και δάνεια, που υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Στην συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκτελεί κανονικά τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνοντας τους ενδιάμεσους στόχους, η οικονομία θα έχει να επωφελείται κάθε χρόνο με κοινοτικά κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία 2022-2026.
Συμφώνως προς εκτιμήσεις της Standard &Poor’s, τoΤαμείο μπορεί να δώσει στην οικονομία ώθηση που θα ξεπεράσει ακόμα και τις 18 ποσοστιαίες μονάδες . Ειδικότερα, στο συντηρητικό σενάριο (όπου η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα είναι η ίδια που έχει καταγραφεί στο διάστημα 2014-2020, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής θα διαμορφωθεί στο 1 και τα μισά από τα κονδύλια που ήταν να εκταμιευτούν το 2021 θα καθυστερήσουν για το 2022, το NGEU αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ της τάξης του 1,6% για το 2021, 4,2% για το 2022,0,6% για το 2023 0,5% για το 2024, 0,5% για το 2025, 0,5% για το 2026. Το τελικό κείμενο, το οποίο ξεπερνά τις 2.000 σελίδες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και σταλεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατόπιν το «Ελλάδα 2.0» θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.Μεταξύ των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται:
- Εκτεταμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές.
- Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- Μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων αρδεύσεως
- Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
- Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.
- Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων,
- Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια).