Προς τρίμηνη συμφωνία-ανάσα με Μόσχα για τις τιμές φυσικού αερίου

Επιδότησις 40% στους λογαριασμούς – Ρελανς από Αμερική με φορτία υγροποιημένου καυσίμου

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσσικής Gazprom με στόχο την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε σχετικά χαμηλές τιμές για ένα τουλάχιστον τρίμηνο, δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο. Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να περάσει έναν ομαλό χειμώνα, εν μέσω διαρκών ανατιμήσεων του ενεργειακού κόστους. Οι συνομιλίες τις οποίες εποπτεύει και καθοδηγεί ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας ευρίσκονται αυτή την στιγμή, σε μιαν ιδιαιτέρως λεπτή φάση, καθώς η ρωσσική πλευρά είναι μεν πρόθυμη να καταλήξει σε μιαν αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, αλλά δεν θα ήθελε να αποτελέσει αυτή προηγούμενο για ανάλογες ρυθμίσεις και με άλλες χώρες. Η εξέλιξις πάντως των πραγμάτων, δημιουργεί στην Κυβέρνηση την βάσιμη αισιοδοξία, ότι οι τιμές που θα επιτύχει θα είναι τέτοιες που θα της επιτρέψουν να επιδοτήσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών μέχρι και με το 40% του ύψους τους για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Την πρόθεση της Ρωσσίας να εξαγάγει «τις μέγιστες στην ιστορία» εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ήδη ο επί κεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη εν όψει του τέλους του έτους αναφέρθηκε στην κατακόρυφη άνοδο των πωλήσεων φυσικού αερίου, πέρα από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Συμφώνως προςτο ρωσσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο Μίλλερ τόνισε ότι: «Ιδιαίτερα η Ελλάς, βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, θα κάνει τις μέγιστες στην ιστορία αγορές ρωσσικού φυσικού αερίου». Η Gazprom υπολογίζει ότι με το τέλος του 2021 θα έχει εξάγει 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη. «Εκπληρώνουμε πλήρως, αξιόπιστα και πάντοτε έγκαιρα τις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Προφανώς, φέτος θα έχουμε το τέταρτο αποτέλεσμα όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στο “άπω εξωτερικό”. Και το πιο σημαντικό, θα τονίσω για άλλη μια φορά, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, με τόσο έντονες χειμερινές και καλοκαιρινές κορυφώσεις, εκπληρώσαμε κατά 100% και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών», υπογράμμισε ο Μίλλερ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κύριοι πελάτες μας, οι κύριοι εταίροι μας κατανοούν ότι η εταιρική μας σχέση έχει και θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα». «Το ίδιο το γεγονός της αυξήσεως της ζητήσεως είναι αναμφίβολα ευχάριστο για εμάς. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ήδη την τρέχουσα περίοδο διασφαλίζουμε εξαγωγές ανώτερες των συμβάσεων και των συμπεφωνημένων όγκων», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι και ο Βλαντιμήρ Πούτιν σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την αύξηση των τιμών του αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι οι τιμές της Gazprom επιτρέπουν στην Γερμανία να μεταπωλεί το αέριο σε άλλες χώρες αποκομίζοντας κέρδος. Ετόνισε συγκεκριμένα: «Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια -όπως η Γερμανία- τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει» και ότι υποψιάζεται πως κάποια ποσότητα ρωσσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.
Και ενώ η Ευρώπη προσβλέπει προς την Ρωσσία για την εξασφάλιση του φυσικού αερίου για τον χειμώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν ως εναλλακτικός προμηθευτής αυξάνοντας τις ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να αποστείλλει. Ήδη δέκα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έφθασαν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες κι άλλα είκοσι έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για μιαν αμερικανική αεριογέφυρα που στήνεται για να αντιμετωπισθεί ο αποκλεισμός της Ευρώπης από την Ρωσσία. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία στις ΗΠΑ, ορισμένοι παραλληλίζουν με την αερογέφυρα στηρίξεως του αποκλεισμένου Βερολίνου το 1948.

Κύκλοι της αγοράς προβλέπουν ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εφ’ όσον επιδειχθεί αμερικανική αποφασιστικότητα να μην περάσει αυτό που χαρακτηρίζεται ως «εκβιασμός Πούτιν εις βάρος της Ευρώπης».

Στην Ουάσιγκτων ομιλούν για «υβριδικό πόλεμο ρωσσικής εμπνεύσεως». Πριν δέκα ημέρες, η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe άρχισε να πέφτει και την περασμένη Τρίτη, έπεσε στο μηδέν. Όπως είναι γνωστό, αυτός ο αγωγός προμηθεύει περίπου το 30% του ρωσσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη. Και ο χρόνος δεν θεωρείται τυχαίος, αφού συνέπεσε με την διακοπή της λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Γαλλία, ενώ ένας τρίτος μείωσε σημαντικά την ηλεκτροπαραγωγή του.


Κεντρικό θέμα