ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η Τουρκία διαρκώς αποθρασύνεται!

Το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται. Κάθε υποχώρησή μας εκλαμβάνεται ως φόβος και αδυναμία

Mέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέρρευσε παταγωδώς η λογική του κατευνασμού, την οποία συνιστούν ορισμένοι να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία. Το ελικόπτερο του πρωθυπουργού παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση στην Αγκυρα καταγράφουν συνεχώς διεκδικήσεις επί δεκάδων ελληνικών νησιών, η Τουρκία επισήμως διαμηνύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί η κατηγορία εναντίον τους και η ημέρα της δίκης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε στη δυνατότητα κατευνασμού του τουρκικού επεκτατισμού. Δοκιμάστηκε αρχικά η βελτίωση των σχέσεων μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αποτέλεσμα: Η αποθράσυνση των γειτόνων. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε η αλλοίωση της Ιστορίας και των σχολικών βιβλίων στο όνομα μιας νεφελώδους «ελληνοτουρκικής φιλίας». Αποτέλεσμα: Η Τουρκία αποθρασύνθηκε περισσότερο. Εγινε η πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα από την παρούσα κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2017 χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία. Αποτέλεσμα: Ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να θέτει ακόμη περισσότερα ζητήματα.

Το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται. Κάθε υποχώρησή μας εκλαμβάνεται ως φόβος και αδυναμία.

Οχι, δεν θέλουμε πόλεμο ούτε επιδιώκουμε την ένταση. Η ειρήνη ωφελεί και τους δύο λαούς για να αναπτύσσεται η οικονομία μας, να προοδεύει ο τουρισμός και -το κυριότερο- για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Ομως τον πόλεμο τον απομακρύνεις μόνο όταν καταλάβει ξεκάθαρα ο αντίπαλος ότι είσαι αποφασισμένος και έτοιμος να απαντήσεις.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τα αυτιά μας στους θεωρητικούς τού «δεν συμβαίνει τίποτε, αυτά γίνονται για εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας». Οχι πλέον. Δεν γίνονται μόνο για εσωτερικούς λόγους. Εχουν σαφή στόχο να μας οδηγήσουν -ο μη γένοιτο- να αποδεχθούμε τους στόχους του νέου Οθωμανισμού: Το «γκριζάρισμα» του μισού Αιγαίου, τον αποκλεισμό του Καστελόριζου από την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, την τουρκική συγκυριαρχία στη Θράκη, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κ.ά. Η προκήρυξη των τουρκικών εκλογών για τις 24 Ιουνίου απλώς ανεβάζει το θερμόμετρο!

Ας παύσουμε να συζητούμε οποιαδήποτε εθνικώς αναξιοπρεπή αλλαγή στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Ας συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας λογικής αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας. Πληροφορούμαι ότι οι ανώτατοι επιτελείς θεωρούν ότι τους προκαλεί προβλήματα η εννεάμηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς. Ας ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να μας πει αν έδωσε κρυφές υποσχέσεις στον Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή το «Στρατηγικό βάθος» του Νταβούτογλου, όπου παρουσιάζονται χωρίς περιστροφές οι στόχοι του νέου Οθωμανισμού κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ας σταματήσουμε να υποχωρούμε ενώπιον μικρών κρατών, όπως τα Σκόπια, διότι έτσι ανοίγουμε την όρεξη σε άλλες γειτονικές χώρες.

*Πολιτικός επιστήμων

Απόψεις

Ζητῆστε συγγνώμη ἀπό τόν Καραμανλῆ: Ἡ Τουρκία καί ὄχι ἡ Ἑλλάς ἐνεργειακός κόμβος

Μανώλης Κοττάκης
Ἀνάλυσις τοῦ Chatham House δείχνει πῶς ἡ γείτων ἀξιοποίησε τόν ζωτικό γεωπολιτικό χῶρο πού ἐγκατέλειψε ἡ Ἑλλάδα τό 2009 γιά τόν νότιο διάδρομο φυσικοῦ ἀερίου πρός χάριν τοῦ EastMed – Πῶς ἡ Ἄγκυρα θά χρησιμοποιήσει τό τουρκικό καί τό συριακό ἔδαφος γιά νά προωθήσει στήν Εὐρώπη τό δυτικό φυσικό ἀέριο παρακάμπτοντας τήν Ἑλλάδα καί τήν Κύπρο

Διεγράφη ὁ ὅρος «ἐθνικό συμφέρον», ναί ἤ ὄχι, κ. Μαρινάκη;

Εφημερίς Εστία
Ενοχλήθηκε ὁ κυβερνητικός ἐκπρόσωπος κ. Παῦλος Μαρινάκης ἐκ τοῦ γεγονότος ὅτι ἡ «Ἑστία» ἀνέδειξε χθές τό ζήτημα τῆς διαγραφῆς τοῦ «ἐθνικοῦ συμφέροντος» ἀπό τά κριτήρια ἀξιολογήσεως τῶν διπλωματικῶν ὑπαλλήλων.

Πικραμμένος καί Δαμανάκη στό νέο Δ.Σ. τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ

Εφημερίς Εστία
Ενας πρώην Πρωθυπουργός καί μιά πρώην Εὐρωπαία Ἐπίτροπος ἐξελέγησαν νέα μέλη στό Διοικητικό Συμβούλιο τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ἄς ἐπιμείνουμε τήν εὐχή «Καλά Χριστούγεννα»

Δημήτρης Καπράνος
Πῶς τά καταφέρναμε παλαιότερα καί τίς ἡμέρες τῶν Ἑορτῶν, δηλαδή Χριστούγεννα καί Πρωτοχρονιά, εἴχαμε σχεδόν πάντα μόνο καλές εἰδήσεις;

Σάββατον, 19 Δεκεμβρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ