«Θα νικήσουμε στον πόλεμο με σημαία το κοινωνικό κράτος»

Στροφή Μητσοτάκη στην πρόνοια- Όχι απολύσεις – Επιδότηση σε μισθούς – δόσεις δανείων – κατά Τζόνσον

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο ζωής και τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το προφίλ του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος από φιλελεύθερος γίνεται κοινωνιστής. Στο χθεσινό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα μεριμνήσει ο ίδιος για να δοθούν επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους που δίδουν μάχη με τον «αόρατο εχθρό», να γίνουν προσλήψεις στον χώρο της υγείας, να δώσει η Κυβέρνησις 2 δισ. ευρώ στους παραγωγούς που πλήττονται οικονομικά από τον κορωνοϊό, το ΕΣΠΑ να ενισχύσει την αγορά εργασίας, να μην γίνουν απολύσεις, να επιδοτηθούν μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και να αποτραπεί μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιαιτέρως συναισθηματικά φορτισμένο, ειδικώς όταν μίλησε για το μοντέλο του Βρεταννού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς ενώ το δικό του θέτει ως προτεραιότητα την υγεία της κοινωνίας ανεξαρτήτως κόστους.

Ειδικώτερα, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι πλέον δεν υφίσταται για εφέτος ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5% και όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον Προϋπολογισμό του 2020. Τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνησις θα διαθέσει 2 δισ. για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι το κράτος, και όχι η επιχείρησις θα αναλάβει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Προσέθεσε ότι αναστέλλονται όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για να μην γίνουν απολύσεις και να αποτραπεί μια «νέα γενιά» “κόκκινων” δανείων. Επανέλαβε ότι το κόστος της κρίσεως θα είναι δίκαια μοιρασμένο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα υπάρξει έμπρακτη στήριξις της ΕΕ. Επί πλέον υπεγράμμισε την ενίσχυση του συστήματος υγείας με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ.

Ευχαρίστησε όλο το προσωπικό στον τομέα Υγείας, «τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες», τους ενστόλους, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει ο ίδιος για να λάβουν και επίδομα. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική του Μπόρις Τζόνσον (χωρίς να τον κατονομάσει) που υιοθετεί την «ανοσία της αγέλης». Δεν πρόκειται η Ελλάς να δει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, «η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα». Δεν πρόκειται η Κυβέρνησις να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους ως αριθμούς που θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τον χρόνο και την «λεγόμενη ‘’ανοσία της αγέλης’’», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης επεσήμανε με έμφαση ότι στην χώρα επεβλήθησαν νωρίτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, «μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης», τα οποία αναλόγως των συνθηκών θα αυστηροποιηθούν και άλλο.

Δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στους Έλληνες να συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι «πειθαρχημένοι στρατιώτες» γιατί μόνο έτσι θα νικήσουν στον «πόλεμο ζωής» που διεξάγεται ενάντια στον κορωνοϊό. Τόνισε πολλές φορές ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά στο τέλος οι Έλληνες «θα βγουν και πάλι νικητές». Επικαλέσθηκε το «φιλότιμο» των Ελλήνων που πρέπει να γίνει «χειροπιαστή καθημερινότητα».

Ακολουθεί το μήνυμα του Πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό:

«Συμπολίτες μου,

Σας απευθύνομαι και πάλι -για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορονοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε. Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών. Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.

»Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. […] Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται: O περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ξεκινώ από το τελευταίο. Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

» […]Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες. Αλλά αυτό, όπως σας είπα, εξαρτάται από όλους μας. Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο! Τον συντονισμό της μάχης έχει πλέον η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γύρω από την οποία στοιχίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας. Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό.

»Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε. Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα.

Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό.
Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα.

Συμπατριώτες μου παντού στην Ελλάδα, στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία.
Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Γιατί ο πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο.

Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί.


Κεντρικό θέμα