Σε καραντίνα το πλοίο και η δομή μεταναστών στην Ριτσώνα
Υγειονομική βόμβα χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου το 1/3 των επιβαινόντων ευρέθησαν θετικοί στον κορωνοϊό. Όμως τις υγειονομικές Αρχές προβληματίζει και η εξάπλωσις της νόσου μέσα στο καταυλισμό μεταναστών στην Ριτσώνα, όπου ήδη έχουν καταγραφεί 23 κρούσματα. Επίσης ελήφθησαν έκτακτα μέτρα και στην Μύκονο καθώς νοσεί μια 69χρονη που δεν είχε ταξιδεύσει εκτός νησιού.
Το πλοίο κατέπλευσε χθες βράδυ σε απομακρυσμένη προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιώς. Συνολικώς ευρέθησαν θετικοί 119 μέλη του προσωπικού, μεταξύ των 383 επιβαινόντων. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 Έλληνες και άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων. Όλοι τους είναι σε απομόνωση στις καμπίνες τους και έχουν χωρισθεί σε τρεις ομάδες: υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου. Δύο ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος και μετεφέρθησαν στο νοσοκομείο. Όσοι εντοπισθούν αρνητικοί σε δεύτερο έλεγχο τότε θα προχωρήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Οι περισσότεροι που νοσούν είναι ασυμπτωματικοί.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανεκοίνωσε χθες ότι οι 2.850 μετανάστες που διαμένουν στην δομή της Ριτσώνας έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφασις ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλατήσεως των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στην δομή της Ριτσώνας, διεπιστώθη ότι 23 εξ αυτών είναι θετικοί στον κορωνοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα. Επίσης ο υφυπουργός ανεκοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στην Μύκονο.
Βέβαιος ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ και τις επόμενες εβδομάδες ενεφανίσθη ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανεκοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα είναι 27 (δεν συμπεριλαμβάνονται του πλοίου και της δομής μεταναστών). Οι νεκροί δυστυχώς ανέρχονται σε 53 και οι διασωληνομένοι σε 91. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας μίλησε και το θέμα των θανάτων νέων και παιδιών, διευκρινίζοντας ότι η ασθένεια εκδηλώνεται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά και πρέπει να γονείς να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει χωρίς να τα φοβίσουν και να τα πανικοβάλουν. Η θνησιμότης στις νέες ηλικίες είναι μόλις 0,66%, στα άτομα 50 ετών και άνω στο 8%, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα φτάνει στο 18%, υπεγράμμισε ο καθηγητής. Εκτίμησε ότι εάν είχαμε ακολουθήσει την Ισπανία ως προς την χρονική λήψη των μέτρων τότε σήμερα θα είχαμε 2.265 νεκρούς.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοτζαμάνης ανέφερε χθες στην Βουλή ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι 530. Διαβεβαίωσε ότι στη χώρα μας έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά ότι η χώρα θα σχεδιάσει επιστροφή στην κανονικότητα εντός του Απριλίου. Πρόκειται όπως είπε για για μερική επιστροφή στην κανονικότητα, σε πρώτη φάση, γιατί η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου. Προσέθεσε ότι η χώρα μας θα επιστρέψει πολύ πιο νωρίς από άλλες και ότι θα λάβει υπ’ όψιν τις ιδέες και άλλων χωρών, όπως της Δανίας, η οποία αρχίζει να μελετά το σχετικό σχέδιο. Επίσης τα σχολεία, συνέχισε, πρέπει να ανοίξουν σταδιακά, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και με διαφορετικό ωράριο (πρωί – απόγευμα). Τέλος, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι εάν αρχίσουν οι δοκιμές κάποιου εμβολίου στον άνθρωπο τον προσεχή Σεπτέμβριο, τότε αυτό θα είναι έτοιμο περίπου σε ένα έτος από σήμερα.