Όταν Χρουστσόφ και Γλέζος μιλούσαν για την ΕΣΤΙΑ

Ο Μανώλης Γλέζος και η εφημερίδα <<Εστία>> διατηρούσαν μια αμοιβαία σχέση αποδοχής και αναγνωρίσεως…

… με αρχή ήδη από την άνοιξη του 1945, όταν επανεξεδόθη η <<Εστία>> μετά την διακοπή της κυκλοφορίας της κατά την Κατοχή. Σε κύριο άρθρο του τότε διευθυντού της εφημερίδας, αείμνηστου Αχιλλέως Αδ. Κύρου, για το κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντου, νεαρών φοιτητών τον Μάιο του 1941, να αφαιρέσουν από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τη μισητή <<σβάστικα>> των δυνάμεων του σκότους, είχε χαρακτηριστεί ως << κορυφαία συμβολική ενέργεια αντιστάσεως της κατεχόμενης Ευρώπης>> και <<μήνυμα ελπίδας για ένα αναστάσιμο μέλλον>>. Παρέθετε, μάλιστα, σχετικό απόσπασμα της οργίλης ανακοινώσεως των κατοχικών αρχών για το πρώτο αυτό αντιστασιακό κατόρθωμα, τονίζοντας την ευαισθησία των χιτλερικών δυνάμεων για το σύμβολο του Τρίτου Ράιχ, όπως εκδηλώθηκε και κατά την ημέρα της αποχωρήσεώς τους από την Αθήνα, στις 3 Οκτωβρίου 1944, με την ιδιαίτερη μέριμνα για την συναποκόμιση της σημαίας τους.

Είκοσι χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1965, ο Μανώλης Γλέζος ήταν επίσημος προσκεκλημένος, στη Μόσχα, για τους εορτασμούς των είκοσι χρόνων της νίκης της Σοβιετικής Ενώσεως επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, ο Γλέζος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, στο Κρεμλίνο, με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ε. Σ. Σ. Δ., τον πανίσχυρο Νικήτα Χρουστσώφ. Χωρίς δισταγμούς και δουλοπρέπεια, ο Μανώλης Γλέζος εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί στη δέσμη κάποιων ισχνών μέτρων <<φιλελευθεροποιήσεως>> , που είχε δρομολογήσει ο Σοβιετικός ηγέτης , την έκδοση και μιας εφημερίδας εκτός του απόλυτου κομματικού ελέγχου όπως η << Πράβδα>> και τα <<Ισβέστια>>.

Η απάντηση του Χρουστσώφ ήταν κοφτή και απόλυτη: <<Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όσο οι οπορτουνιστές ενεδρεύουν έστω και για χαραμάδα που θα διευκόλυνε τις προβοκάτσιες του καπιταλισμού>>. .. Ο Γλέζος δεν δίστασε και συνέχισε, ενώ ο διερμηνέας κόμπιαζε: << Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, στη χώρα μου υπάρχει μια παλαιά εφημερίδα της συντήρησης, χωρίς όμως τα συνηθισμένα ψεγάδια και με ακεραιότητα γνώμης. Σε περίπτωση που θα έρθουμε στην εξουσία, πολλοί σύντροφοι θα αξιώσουν τη διακοπή της κυκλοφορίας της, εγώ όμως θα υψώσω απόλυτη άρνηση για να ακούμε κι άλλη φωνή>>!

Ο διερμηνέας δεν πρόλαβε να μεταφράσει τα όσα είπε ο Γλέζος, γιατί ο Χρουστσώφ έστρεψε αλλού την προσοχή του, ενώ οι άλλοι παριστάμενοι, Σοβιετικοί και Έλληνες, έμειναν σκυθρωποί και παγεροί…

Ας είναι οι λίγες αυτές γραμμές αποχαιρετισμός της <<Εστίας>> σε έναν γενναίο και άξιο αντίπαλο.

*Πρώην Διευθυντής της <<Εστίας>>

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Κυριακή 01.12 με την Εστία: Αφιέρωμα Δεκεμβριανά

Εφημερίς Εστία
Στις 01.12 η Εστία της Κυριακής θυμάται: ΕΠΕΤΕΙΟΣ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ • ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1944

Τo Σάββατο 30.11 με την Εστία: Κλασσικά παραμύθια

Εφημερίς Εστία
Μη χάσετε το Σάββατο 23.11 και κάθε Σάββατο με την Εστία: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Καραμανλῆς πρός Μητσοτάκη: Οἱ διαγραφές βλάπτουν τήν ἐθνική ἑνότητα

Εφημερίς Εστία
«Οὔτε μέ ἀφορᾶ οὔτε μέ ἐνδιαφέρει ἡ Προεδρία τῆς Δημοκρατίας» διαμηνύει στό Μαξίμου ἀπό τήν Πάτρα ὁ πρώην Πρωθυπουργός – Ἡ Τουρκία καί οἱ προστάτες της νά ξεχάσουν τήν ἀποστρατιωτικοποίηση καί τήν ἀμφισβήτηση κυριαρχικῶν δικαιωμάτων μας – «Ἡ Δύση θά χρεωθεῖ ἧττα ἱστορικῶν διαστάσεων, ἄν ἐμμένει στήν κλιμάκωση στήν Οὐκρανία» – «Πῦρ ὁμαδόν» κατά Γερμανίας γιά μετανάστες, μνημόνια, ἀποζημιώσεις – Ἀγανάκτησις καί θυμός στήν κοινωνία

Σπῦρος Παπαγεωργίου Ὁ ἀρχισυντάκτης τῆς «Ἑστίας» στόν πόλεμο

Εφημερίς Εστία
ΠΟΣΟΙ παραιτήθηκαν ἀπό κυβερνητικές θέσεις γιά νά στρατευθοῦν καί μάλιστα ἐν καιρῷ πολέμου. Δέν γνωρίζουμε πολλούς.

Ἀναγκαστικά μέτρα εἰσπράξεως γιά τά χρέη πρός τόν ΕΦΚΑ

Εφημερίς Εστία
ΝΕΑ αὔξηση κατέγραψαν τά ληξιπρόθεσμα χρέη τῶν ἀσφαλισμένων πρός τόν ΕΦΚΑ τό γ΄ τρίμηνο τοῦ 2024, μέ τό ὕψος τους νά ἀγγίζει τά 49 δισ. εὐρώ.