ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ο κύριος Τσιόδρας «προκηρύσσει» πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο!

Η μελέτη του Χάρβαρντ, το Σύνταγμα, η υπηρεσιακή κυβέρνησις και οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ευκαιρίας προκειμένου να αξιοποιήσει την ηγεμονία του στο εκλογικό σώμα, να «κάψει» την απλή αναλογική με διπλές εκλογές και να επιβεβαιώσει την πρωτιά της Κεντροδεξιάς πριν γίνουν αισθητές οι οικονομικές συνέπειες της κρίσεως αναζητεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προθέσεις του για προσφυγή στις κάλπες διεφάνησαν στο τελευταίο διάγγελμά του στο οποίο χρησιμοποίησε τις έννοιες «λογοδοσία» και «νέα αρχή». Τόνισε συγκεκριμένως ο Πρωθυπουργός : «Η πανδημία υποχωρεί . Αλλά μπορεί να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα […]. Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Ωστόσο δεδομένων των συνθηκών κρίσιμο στοιχείο για την απόφασή του θα αποτελέσει η εκτίμησις του καθηγητού Σωτήρη Τσιόδρα για τον χρόνο οριστικής λήξεως της πανδημίας. Πρώτον διότι διπλή αναμέτρησις βάσει των προθεσμιών του Συντάγματος (διερευνητικές εντολές, υπηρεσιακή κυβέρνηση, συγκρότηση νέας κυβερνήσεως) σημαίνει δύο μήνες προεκλογική εκστρατεία. Εάν ξεσπάσει δεύτερο κύμα μέσα σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνησις θα κινδυνεύσει. Δεύτερον διότι δεδομένης της κυριαρχίας της ΝΔ στις μεγάλες ηλικίες ο Πρωθυπουργός θα ήθελε λογικά να προσέλθουν στις κάλπες. Η επιστολική ψήφος απεκλείσθη με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος. Τούτων δοθέντων και έχοντας υπ’ όψιν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκηρύξει εκλογές με την συμπλήρωση έτους στις 7 Ιουλίου αποκτά σημασία η άποψις Τσιόδρα εάν το καλοκαίρι μπορεί να προκύψει ή να μην προκύψει δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Προς τούτο έγινε και μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η επιστημονική απάντησις του καθηγητού Τσιόδρα στην ερώτηση που του έγινε την Μεγάλη Τετάρτη παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Παραθέτουμε τον διάλογο:

“Μ. ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: Υπάρχει περίπτωση το δεύτερο κύμα να μας εκπλήξει και να έρθει στη χώρα μας νωρίτερα από το φθινόπωρο, εν μέσω καλοκαιριού και – δεδομένου του χαμηλού ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό – να εκτυλιχθεί σφοδρότερα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σύμφωνα με την μαθηματική εκτίμηση που παρουσίασαν οι συνάδελφοι από το Χάρβαρντ, δεν φαίνεται να ισχύει αυτό. Βέβαια, είναι αυτό που λέμε εμείς οι επιστήμονες, προεκτάσεις από μελέτη αντίστοιχων κορονοϊών και τη συμπεριφοράς τους στο παρελθόν. Δεν αφορούν τον νέο ιό. Αλλά έχουν πάρει δεδομένα για την εποχικότητα και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η θερμοκρασία στην επιβίωση του ιού στο περιβάλλον. Έχουν πάρει εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορωνοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο-χειμώνα και σίγουρα χειρότερο, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο κόσμος το καλοκαίρι έχει και νότιο ημισφαίριο, κάτι που το βλέπουμε και με τη γρίππη. Οι επιδημίες της γρίππης στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ σημαντικώτερες την περίοδο του καλοκαιριού για εμάς, αλλά χειμώνα για αυτούς. Και έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίππης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην Πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό.”

Η διαβεβαίωσις του καθηγητού ο οποίος δεν συμπράττει προφανώς σε πολιτικά σχέδια πως το καλοκαίρι δε θα προκύψει δεύτερο κύμα κορωνοϊού αποτελεί στην πραγματικότητα πράσινο φως για τον Πρωθυπουργό για την προκήρυξη εκλογών. Δύο αναμετρήσεις (αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία) με την πρώτη να διεξάγεται Ιούλιο και την δεύτερη αρχές Σεπτεμβρίου επιτρέπονται αν το γήπεδο είναι καθαρό. Τέλη Σεπτεμβρίου πριν από το δεύτερο κύμα η χώρα θα έχει νέο κοινοβούλιο με λίστα και νέα κυβέρνηση με εξουσιοδότηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο Ιούλιος ως μήνας εκλογών ψιθυρίζεται και στο οικονομικό επιτελείο. Βεβαίως η προοπτική εκλογών αγχώνει τους βουλευτές της ΝΔ τετραεδρικών περιφερειών οι οποίοι εξελέγησαν με το μπόνους που τώρα δεν ισχύει. Το 43,6 τοις εκατό όμως που δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις στον κ. Μητσοτάκη είναι δέλεαρ. Όσο για τους βουλευτές που τυχόν μείνουν εκτός θα επανεκλεγούν μετά βεβαιότητος στην δεύτερη κάλπη του Σεπτεμβρίου . Οριστικές αποφάσεις βεβαίως δεν έχουν ληφθεί από τον Πρωθυπουργό . Αλλά ο πειρασμός είναι μέγας. Οι απόψεις της «Εστίας» περί του θέματος είναι γνωστές.


Κεντρικό θέμα