ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Oι “γύπες” και το ευρώ

To αμερικανικό fund ”OCM” που αντικατέστησε τους ορκωτούς εκτιμητές και…

… ξεσκέπασε την δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας Folie Folie και τώρα της επίσης ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Αkazoo (την καταγγέλλει ότι εξαπάτησε τους Αμερικανούς επενδυτές εισαχθείσα στον Nasdaq) δεν είναι τυχαία. Ιθύνων νούς της είναι ο Κάιλ Μπας. Ένας Αμερικανός κερδοσκόπος με την καλή ή την κακή του όρου έννοια. Αν θέλετε να μάθετε μερικά πράγματα γι αυτόν, μπορείτε να διαβάσετε το νέο βιβλίο της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη ”Δίνες Ευθύνες” (εκδόσεις Πατάκη). Σε αυτό η Λούκα πέραν των συγκλονιστικών αποκαλύψεων που κάνει για την ωμή παρέμβαση του τότε Mega Channel εναντίον της ως υπουργού και υπέρ των τραπεζών, πέραν των αποκαλύψεων για το πως η χαμηλότερη τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis κατά την θητεία της στο Υπουργείο Ανάπτυξης οδήγησε στην καρατόμηση τόσο της ιδίας όσο και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, πέραν ενός συγκλονιστικού επεισοδίου που περιγράφει με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος κτυπά με ένταση το χέρι του στο γραφείο του Παπανδρέου για να περάσει μια ρύθμιση της τρόικα, πέραν όλων αυτών και πολλών άλλων προχωρεί σε δύο αποκαλύψεις αλληλένδετες μεταξύ τους.

Η πρώτη: Περιγράφει ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε το καλοκαίρι του 2007 από ένα εξωτικό νησί του Ειρηνικού όπου έκαναν μαζί τις διακοπές τους ο Τζώρτζ Σόρος, ο Νουριέλ Ρουμπινί και ο Έλλην κουμπάρος του Σόρος. Σύμφωνα με την Κατσέλη διερευνούσαν πόσο μεγάλο όγκο ελληνικών ομολόγων διακρατούσαν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη. Και τούτο διότι οι “γύπες” από το 2007 παρακαλώ έψαχναν να βρούν τον πλέον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης για να κτυπήσουν το ευρώ. Θεωρούσαν ότι ήταν η Ελλάς. Η Κατσέλη τους είπε τότε ότι είναι μικρός ο αριθμός των ελληνικών ομολόγων και απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Ο δεύτερος που έψαξε εις βάθος τα οικονομικά της Ελλάδος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ξεσκόνισε τα οικονομικά της Folie Folie και της Akazoo. O Κάιλ Μπας. Αυτός σύμφωνα με την πρώην υπουργό πείστηκε να ποντάρει στην χρεωκοπία της Ελλάδος όταν διάβασε πόσες φορές αθέτησε υποχρεώσεις της και δεν πλήρωσε τους πιστωτές της η χώρα μας τα τελευταία διακόσια χρόνια. Ήταν πολλές. Αγόρασε κατόπιν τούτου μεγάλες ποσότητες CDS σε εξευτελιστικές τιμές και όταν o Ευάγγελος Βενιζέλος κήρυξε selective default κέρδισε ένα αστρονομικό ποσό. Δεν το αποκαλύπτει ούτε σήμερα. Η Κατσέλη υπενθυμίζοντας την επίθεση που δέχθηκε η Ελλάς από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010 ομολογεί εν είδει αυτοκριτικής ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου νόμιζαν πως είχαν χρόνο να λύσουν το θέμα. Ομολογεί ότι αιφνιδιάστηκαν από τις ξαφνικές επιθέσεις των οίκων αξιολόγησης.

Οικονομικά δεν ξέρω εις βάθος και μπορεί η εκτίμηση που διατυπώνω να είναι και λάθος. Εκτίθεμαι. Σκέφτομαι όμως: Τι έπιασε ξαφνικά τον Κάιλ Μπας να επιτίθεται σε μια εταιρεία music streaming; Θέλει πίσω τα λεφτά που την δάνεισαν στην Νέα Υόρκη; Ή μήπως τα ψάχνουν για να αρχίσουν νέα επίθεση στην Ευρώπη συνολικά; Θυμίζω πως τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν την εμφάνιση τους σε Ελλάδα και Ιταλία οι αξέχαστες στην κρίση Moody’s και JB Morgan.

Απόψεις

Ζητῆστε συγγνώμη ἀπό τόν Καραμανλῆ: Ἡ Τουρκία καί ὄχι ἡ Ἑλλάς ἐνεργειακός κόμβος

Μανώλης Κοττάκης
Ἀνάλυσις τοῦ Chatham House δείχνει πῶς ἡ γείτων ἀξιοποίησε τόν ζωτικό γεωπολιτικό χῶρο πού ἐγκατέλειψε ἡ Ἑλλάδα τό 2009 γιά τόν νότιο διάδρομο φυσικοῦ ἀερίου πρός χάριν τοῦ EastMed – Πῶς ἡ Ἄγκυρα θά χρησιμοποιήσει τό τουρκικό καί τό συριακό ἔδαφος γιά νά προωθήσει στήν Εὐρώπη τό δυτικό φυσικό ἀέριο παρακάμπτοντας τήν Ἑλλάδα καί τήν Κύπρο

Διεγράφη ὁ ὅρος «ἐθνικό συμφέρον», ναί ἤ ὄχι, κ. Μαρινάκη;

Εφημερίς Εστία
Ενοχλήθηκε ὁ κυβερνητικός ἐκπρόσωπος κ. Παῦλος Μαρινάκης ἐκ τοῦ γεγονότος ὅτι ἡ «Ἑστία» ἀνέδειξε χθές τό ζήτημα τῆς διαγραφῆς τοῦ «ἐθνικοῦ συμφέροντος» ἀπό τά κριτήρια ἀξιολογήσεως τῶν διπλωματικῶν ὑπαλλήλων.

Πικραμμένος καί Δαμανάκη στό νέο Δ.Σ. τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ

Εφημερίς Εστία
Ενας πρώην Πρωθυπουργός καί μιά πρώην Εὐρωπαία Ἐπίτροπος ἐξελέγησαν νέα μέλη στό Διοικητικό Συμβούλιο τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ἄς ἐπιμείνουμε τήν εὐχή «Καλά Χριστούγεννα»

Δημήτρης Καπράνος
Πῶς τά καταφέρναμε παλαιότερα καί τίς ἡμέρες τῶν Ἑορτῶν, δηλαδή Χριστούγεννα καί Πρωτοχρονιά, εἴχαμε σχεδόν πάντα μόνο καλές εἰδήσεις;

Σάββατον, 19 Δεκεμβρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ