«Τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά…
… η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις», τόνισε ο Γ. Περιστέρης, απευθυνόμενος χθες στους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
«Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος στους μετόχους τόνισε ότι η συνολική καταβολή μετρητών θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15%. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι μέτοχοι θα λάβουν 34 λεπτά ανά μετοχή.
Ο κ. Περιστέρης πρόσθεσε πως οι επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή για μια σειρά από λόγους:
• Γιατί υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 – 9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.
• Γιατί στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.
• Γιατί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 – 2,5 δισ. ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.
• Γιατί τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά και του 75% τα αποθηκευτικά – αντλησοταμίευσης.
• Γιατί τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“GlobalRenewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.