Εσο έτοιμος

Ο προσκοπισμός και το μήνυμα της γιορτής στην Ελευσίνα

Αυτές τις μέρες, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη έως αύριο, η Ελευσίνα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα: την 34η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (ΠΑΠΕ). Η ΠΑΠΕ είναι η ετήσια πανελλήνια συνάντηση έφηβων προσκόπων (ανιχνευτές) ηλικίας 15-18 ετών, κατά την οποία συγκεντρώνονται τουλάχιστον 1.000 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα και:

• Παρουσιάζουν τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους, τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στις κοινότητές τους και τις προτάσεις τους γύρω από διάφορα κοινωνικά θέματα που τους αφορούν.
• Ξεδιπλώνουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους χρησιμοποιώντας τον φωτογραφικό φακό αλλά και αυτόν της βιντεοκάμερας ως μέσων έκφρασης.
• Αναπαριστούν και κριτικάρουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους μέσα από σκίτσα, κόμικς και γελοιογραφίες.
• Δοκιμάζουν τη δημιουργικότητά τους γράφοντας σενάρια, τα οποία σκηνοθετούν σε ταινίες μικρού μήκους, με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
• Αναπτύσσουν το ταλέντο τους στη μουσική και στον χορό μέσα από μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
• Ανταλλάσσουν απόψεις, δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνει η έννοια της ευγενούς άμιλλας.
• Ερχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά του τόπου όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο η πανελλήνια αυτή δράση, και εν προκειμένω της Ελευσίνας.

Η 34η ΠΑΠΕ είναι ιδιαιτέρως αφιερωμένη στην κοινωνική συμπεριφορά και μία από τις προϋποθέσεις της συμμετοχής των ανιχνευτών στη δράση είναι να ερευνήσουν ζητήματα και προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις και λύσεις.
Ο προσκοπισμός αποδεικνύει στην πράξη ότι παραμένει ακόμη και σήμερα η πολυπληθέστερη κίνηση νέων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας. Συνεχίζει να αποτελεί για όλες τις κοινωνίες μία αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι η παρεμβατική δυναμική των νέων ανθρώπων για να μεταρρυθμίσουν τις κοινωνίες τους δεν είναι ουτοπικό όραμα αλλά πραγματικός και επιτεύξιμος στόχος.

Σήμερα ο προσκοπισμός έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κοινωνία ως ένας χρήσιμος θεσμός, ανοιχτός σε όλους, που συμπληρώνει το σχολείο και την οικογένεια. Είναι ένα κάλεσμα σε παιδιά και νέους να ανακαλύψουν τον κόσμο, να αγαπήσουν την εξερεύνηση και τη μάθηση. Προσφέρει ευκαιρίες να ενταχθούν αυθόρμητα στο κοινωνικό σύνολο αγόρια και κορίτσια. Να συνυπάρξουν -αρμονικά και δημιουργικά- παιδιά, νέοι και ενήλικες. Να συνεργαστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, να μάθουν να δρουν με ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Ο προσκοπισμός δεν είναι απλά μια κίνηση ή ένας θεσμός. Είναι μια άσκηση σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση. Είναι μια εμπειρία ζωής. Αυτό τον καθιστά ακόμη πιο σημαντικό σήμερα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές και τις αξίες, τον κώδικα ζωής αλλά και τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης του προσκοπισμού. Ο προσκοπισμός έχει τη δυνατότητα, τη δύναμη αλλά και την κοινωνική αποδοχή να συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών αλλαγών και μεταβολών, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μορφές αλληλεγγύης και συνεργασίας, με σκοπό τη μεταβίβαση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των γενεών.

Απόψεις

Παρομοιάζει τόν κ. Μητσοτάκη μέ τόν Ἐλ Γκρέκο καί «ἱδρύει» ἀλβανικό προξενεῖο στήν Κρήτη!

Εφημερίς Εστία
Ἀσκήσεις λεπτῆς εἰρωνείας ἀπό τόν Ἔντι Ράμα στήν ἕδρα τοῦ Πρωθυπουργοῦ στά Χανιά! – Πρόκληση καί μέ τήν «Ἀθήνα μου»

Ἡ σιωπηρή ἐπανεγκατάσταση πληθυσμῶν καί ἡ ἀπαραίτητη ἐθνική ἀπάντηση

Μανώλης Κοττάκης
Τό ζήτημα τῆς ἀγορᾶς γῆς καί ἀκινήτων ἀπό τουρκικά καί ἄλλα κεφάλαια μεταμφιεσμένα σέ ἄλλες ἐθνικότητες στήν Θράκη καί τά νησιά τοῦ Αἰγαίου, πού ἔθεσαν 11 βουλευτές τῆς Νέας Δημοκρατίας, εἶναι πολύ σοβαρό γιά νά τό προσεγγίζει κανείς μέ ὅρους ρηχῆς ἀθηναϊκῆς παραπολιτικότητας.

Ἀτόπημα τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Ἀλβανίας

Εφημερίς Εστία
Παρουσίᾳ ἑκατοντάδων πιστῶν καί μελῶν τῆς ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ἐνεθρονίσθη ὁ νέος Ἀρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας κ.κ. Ἰωάννης, ὁ ὁποῖος στήν ὁμιλία του προέβη στό ἀτόπημα νά ἀναφερθεῖ στόν ψευδοεπίσκοπο Θεοφάνη Νόλη (Φάν Νόλι), τόν ὁποῖον μάλιστα ἐξεθείασε σάν ἴσον πρός τόν προσφάτως ἐκδημήσαντα Ἀρχιεπίσκοπο Ἀναστάσιο.

Ὅταν τά τραγούδια ἀλλάζουν ἐθνικότητα

Δημήτρης Καπράνος
Διαμαρτυρήθηκαν καί ἐνοχλήθηκαν πολλοί ἐπειδή ἡ ἀμερικάνικη μπάντα ἔπαιξε τό «Τσιφτετέλι τούρκικο» στόν Λευκό Οἶκο, στήν ἐκδήλωση γιά τήν 25η Μαρτίου.

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΒΡΟΧΗ