Περισσότερο απρόβλεπτοι ολιγότερο δεδομένοι!

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 λίγο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και…

… ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν ο αεικίνητος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανέλαβε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία: Διοργάνωσεσυνέντευξη τύπουστον ιερό χώρο της Αρχαίας Αγοράς και κάλεσεσε αυτήν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Την… υποδέχθηκε στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου ως…οικοδεσπότης, την οδήγησε στο πόντιουμ και με φόντο τον Παρθενώναπροχώρησεμπροστά στις άψυχες κάμερες- ουδείς άλλοςήτανεκεί- στην προσφώνησητης υψηλήςπροσκεκλημένης του. Ηοποίαμεταξύ άλλων περιείχε και μία παρότρυνσηπροςτην Πρόεδρομε την ιδιότητα τηςαρχηγού του κράτους:Να αντιμετωπίσουν Ελλάδα και ΗΠΑ από κοινού ωςφίλοι και σύμμαχοι«τιςπροκλήσεις τουνέου κόσμου». Τονοποίο περιέγραφε ως «έναν κόσμο ανερχόμενου εθνικισμού, υποχώρησης της δημοκρατίας, εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα τη Ρωσσία και άλλα αυταρχικά κράτη, αυξανόμενες απειλές σε ένα σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, και μια τεχνολογική επανάσταση που αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ειδικά στον κυβερνοχώρο».

Κατά την αντιφώνηση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σιώπησε αιδημόνως στις επιθετικέςαναφορές που έκανε οκύριος πρέσβης κατά χωρών με τις οποίες η Ελλάς διατηρεί «προαιώνιους» φιλικούςοικονομικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούςδεσμούς όπως η Ρωσσία και η Κίνα. Επισημάναμε τότε το διπλό άτοπον: Την παραβίαση του πρωτοκόλλου-ποτέ Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν εξισώνεται με πρέσβη– αλλά και την σιωπή της Προέδρου η οποία ισοδυναμούσε με αποδοχή των λεγομένων του κυρίου Πάιατ. Λίγες μέρες αργότεραστις 10 Φεβρουαρίου 2021η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κύριο Ζελένσκυ κατά την διάρκεια της οποίαςαναφέρθηκανσύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας «στις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Δεν είμαι βέβαιος ότι η επικοινωνία αυτή ήταν ιδέα του διπλωματικού συμβούλου της κυρίας Προέδρου ο οποίος διακρίνεταικυρίως για την έφεσητου στην ποίηση. ‘Αλλος πρέπει να ήταν ο εμπνευστής. Στις 13 Μαίου 2021 η κυρία Σακελλαροπούλου παραβιάζοντας και πάλι το πρωτόκολλο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την αρχηγό της αντιρωσσικήςαξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσσίας κυρία Τιχανόφσκαγια. Επ’ ευκαιρία της παρουσίας της στο «Φόρουμτων Δελφών» που λόγω της πανδημίας διοργανώθηκε στο Ζάππειο.’Εως που φθάσαμε στην προχθεσινή ημέρα. Κατά την διάρκεια της οποίας Μπάιντεν και Πούτιν συναντήθηκαν στην Γενεύη και αποφάσισαν την τίνι τρόπω αναθέρμανση των σχέσεων των χωρών τους. Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσσίας. Μετά την οποία ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Αμερική «δεν έχει ατζέντα κατά της Ρωσσίας». Μετά την οποία ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του Μπάιντεν με την φράση «είναι έμπειρος ηγέτης». Και πριν την οποία, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες αυτό που συζήτησε η κυρία Πρόεδρος με τον ομόλογο της: Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αναβάλλεται.

Φωνάζαμε από τότε που η βιαστική Πρόεδρος έγινε φόντο του κυρίου Πάιατ.πως είναι λάθος, μεγάλο λάθος πριν ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος ανοίξει τα χαρτιά του να εγκλωβίζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική στην τοπική στρατηγική ενός απερχόμενου πρέσβη. Φωνάζαμε ότι είναι λάθος για την ελληνική εξωτερική πολιτική να εμφανίζεται στο πρόσωπο της αρχηγού του κράτουςνα σιωπά στις επιθέσεις που εξαπολύονται λίγα μέτρα από αυτήνκατά της Ρωσσίας και της Κίνας. Άλλο καράβι η Αμερική, άλλο η Ελλάς. Άλλα τα συμφέροντα της Αμερικής, άλλα της Ελλάδος.Φωνάζαμε πως επενδύσεις σε αυτήν την χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, μας αρέσει δεν μας αρέσει, έχουν κάνει Κινεζικάκαι Ρωσσικά κεφάλαια, τώρα παλεύουν να κάνουν κάτι και τα αμερικανικά.

Για να μην αδικούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ίδια ακριβώς στρατηγική ακολουθεί και ο κύριος Πρωθυπουργός. Στις Βρυξέλλες προχθές υπερακόντισετις ΗΠΑ σε αιχμηρήρητορεία κατά της Κίνας. Αμφιβάλλω αν του ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Και αν αύριο τα μαζέψει ηCosco και μετακομίσεισε κανένα γειτονικό λιμάνι,με τους ανέργους που θα αφήσει πίσω της τι θα γίνει; Καιαναρχίσει το «αυταρχικό» Πεκίνο να ακυρώνει συμβόλαια της ελληνικής ναυτιλίας η οποία διακινεί το 40% των κινεζικών εξαγωγών παγκοσμίωςποιος θα είναι εκεί για να μετρήσει την ζημιά; Και με την Ρωσσία δεν πάμε πίσω!Ο κύριος Μητσοτάκης υποστήριξετις προάλλες στο Κοινοβούλιοότι δεν αγοράζουμε εμβόλιο από τον Πούτιν επειδή θακινδυνεύσει να πέσειαπό την πρωθυπουργία όπως συνέβη και με τον ομόλογο του της Σλοβακίας. Πέραν του ό,τι συνέκρινε την Ελλάδα από πλευράς ανθεκτικότητας θεσμών, ποιότητας δημοκρατίας και γεωπολιτικού βάρους μεμίατέως ανατολική χώρα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότιάλλες χώρες που συζητούν με την Ρωσσία για την προμήθεια του εμβολίου όπως ηγειτονική Ιταλία και η Γερμανία δεν φαίνεται νααντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους. Ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Μια χαρά τα βρίσκουν με τους Ρώσσους χωρίς οι Αμερικανοί να τους λένε τίποτε. Εμείς όμως στο όνομα της συμμαχίας ως οι ηρακλείς του στέμματοςνομίζουμε πως έχουμε την πολυτέλεια να λέμε «όχι» κατά πρόσωπο στονΥπουργό Εξωτερικών της Ρωσσίας Λαβρώφόταν μας παρακαλά να γίνει στην Ελλάδα το εργοστάσιο παραγωγής του ρωσσικού εμβολίου. Εμείςνομίζουμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να μην επιδιώκουμε επίσκεψη πρωθυπουργού στην Μόσχαδύο χρόνια μετά την άνοδο του στην εξουσία και παρά το γεγονός ότι ο Ρώσσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πρώτος το δικαίωμα μας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Εμείς νομίζουμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να εξαπολύουμε μύδρους κατά του Κινέζου Προέδρου σε προσωπικό επίπεδο σε φόρουμ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η απορία μας είναι η εξής: Τώρα που μετά την συνάντηση Μπάιντεν-Πούτινοι δύο χώρες προσεγγίζουν ξανά– ας ξεκινήσουμε από τα βασικά – θα συνεχίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών(ολιγώτερο)να είναι δεμένη στο άρμα της ρωσσοφοβίας του κυρίου Πάιατ; Θα συνεχίσουμε να είμαστε από μακριά και δήθεν αγαπημένοι με την Μόσχα; Θα κατανοήσουμε πως η πλήρης ενσωμάτωση μιας χώρας στα γεωπολιτικά παιχνίδια μιαςάλλης συμμάχου χώρας σε καιρούς ρευστούς αποτελεί πάντοτε ένα ταξίδι στο ρίσκο; Και πως ανά πάσα στιγμή μπορείς να «αδειαστείς»και να μην το καταλάβεις; Τι νομίζουμε άραγε ότι έκανε ο Πρόεδρος Μπάιντεν προχθές στην Γενεύη; Τους άδειασε όλους! Με πρώτο και κύριο το κόμμα του, τους Δημοκρατικούς,που επιχείρησε μεσκευωρίες, πράκτορες της CIA και νάζια της Νάνσυ Πελόζι να καθίσει στο σκαμνίτον Πρόεδρο Τραμπ για «ανάρμοστες» σχέσεις με την Ρωσσία. Ανάρμοστες σχέσεις με την Ρωσσία(η οποία υποτίθεται ότι παρενέβη στις εκλογές της υπερδυνάμεως)αποκτά τώρα όμωςκαθήμενος απέναντι στον διάβολο Πούτιν ο ίδιος ο Μπάιντεν!Και βεβαίως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ«άδειασε» και όλους εμάς τους υπερπρόθυμους συμμάχους που του «τινάζουμε» την σκόνη από τα παπούτσια ένα εξάμηνο τώρα. Περιττεύει να πω ότι κατά μείζονα λόγο αυτό ισχύει και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο Μπάιντεν κάθισε απέναντι στον Ερντογάν που τον κατηγορούσε προχθές ότι «έβαψε τα χέρια του με αίμα στην Παλαιστίνη»και σύμφωνα με δηλώσεις τουη συνάντηση ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική». Ενώ δεν κάθισε απέναντι στον δικό μας για να μην… εκνευριστούν οι Τούρκοι! Ειλικρινώς το τελευταίο που επιθυμώ στην ζωή μου είναι να κάνω τον έξυπνο. Όπως εκατομμύρια Έλληνες χρησιμοποιώ για την ανάλυση μου την κοινή λογική. Βλέπωότι στην ζωή μονίμως χαμένοι είναιοι δεδομένοι. Για αυτό και δεν μπορώ να αποφύγω στην κατακλείδα του σημερινού σημειώματος να μην θυμίσω τι ρώτησα τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 με αφορμή ομιλίατου στην Ουάσιγκτωνότι η Ελλάς είναι ο πλέον προβλέψιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ:

«Κερδίζουμε με το να είμαστε δεδομένοι;Μήπως στο νέο ρευστό κόσμο πρέπει να είμαστε περισσότερο απρόβλεπτοι και λιγότερο δεδομένοι;» Η συνέχεια στοYou Tube.

Απόψεις

Οἱ 103 δωρητές-εὐεργέτες τῶν Ἐνόπλων μας Δυνάμεων

Εφημερίς Εστία
Τό Ὑπουργεῖο Ἐθνικῆς Ἀμύνης τιμᾶ ὅσους προσέφεραν τό 2024 – Ἡ Ἀρχιεπισκοπή Κύπρου, ἑταιρεῖες, ὀργανισμοί, ἐπιχειρηματίες, πολῖτες καί ἑνώσεις στρατιωτικῶν στόν κατάλογο τῆς ἀνιδιοτελοῦς προσφορᾶς

Ἡ ἧττα τῆς ἐνημερώσεως καί ὁ θόρυβος τῆς ἀνανεώσεως

Μανώλης Κοττάκης
ΤΡΙΑ εἶναι τά σημαντικώτερα γεγονότα τῆς χρονιᾶς πού φεύγει: ἡ μεγάλη ἧττα τῆς δημοσιογραφίας καί τῶν ἑταιρειῶν δημοσκοπήσεων στίς ἐκλογές τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν.

Σέ δομή μεταναστῶν ὁδήγησαν τούς Ἕλληνες ἀπό τήν Συρία!

Εφημερίς Εστία
Ο Ξένιος Ζεύς φαίνεται ὅτι εἶναι ἀκόμη ἄγνωστος στήν ἡγεσία τοῦ Ὑπουργείου Μεταναστεύσεως, εἰδικά ὅταν πρόκειται γιά Ἕλληνες τοῦ ἐξωτερικοῦ!

Καλή χρονιά, ἡ ζωή εἶναι γλυκειά…

Δημήτρης Καπράνος
Εἴθισται, αὐτές τίς ἡμέρες, νά διαβάζετε σχεδόν παντοῦ τόν ἀπολογισμό τῆς χρονιᾶς, τά πιό σημαντικά γεγονότα, τήν ἐκδημία γνωστῶν προσώπων κατά τό ἀπερχόμενο ἔτος, τίς πολιτικές καντρίλιες τοῦ θνήσκοντος δωδεκαμήνου, τά μεγάλα λόγια μικρῶν –συνήθως– προσώπων τά ὁποῖα ἀπασχολοῦν τήν «σόου μπίζνες» κι ἕνα σωρό ἄλλες ἄχρηστες γνώσεις, ὅπως λέγαμε παλαιότερα.

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ