ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Τα διλήμματα του Πρωθυπουργού

ΥΠΑΡΧΕΙ δυστυχώς και άλλη εκδοχή από την κυρίαρχη για την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

… να διαθέσει ποσό μαμμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μεταξύ αυτών και 33,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Εκδοχή η οποία φοβάμαι ότι δεν θα μας αρέσει γιατί οδηγεί στα αντίθετα συμπεράσματα από αυτά στα οποία καταλήξαμε αρχικώς. Τα πανηγυρικά του τύπου ”Σωθήκαμε” κ.λπ . Όπως μου έλεγε σκωπτικώς ένας φίλος τις προάλλες ”βλέπω φώς στην άκρη του τούνελ αλλά αυτό είναι το φώς από το τραίνο που έρχεται καταπάνω μας!”.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, λοιπόν, κατ’ αρχάς δεν κατέλαβε φιλευσπλαχνία τον γαλλογερμανικό άξονα για τον ευρωπαϊκό Νότο και για την ιδέα της Ένωσης. Οι αριθμοί είναι η αιτία του νέου ευρωπαϊσμού. Οι Γερμανοί κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι αν καταρρεύσουν οι βασικοί τους πελάτες στον Νότο Ισπανοί, Ιταλοί και βεβαίως εμείς οι Έλληνες τότε η ζήτηση για τα προϊόντα τους θα μειωθεί κατακόρυφα και η κρίση θα επιστρέψει στο εσωτερικό τους με την μορφή ”λουκέτων”, απολύσεων και ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης. Ήδη μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές, οι οποίες κτύπησαν τις πόρτες ημετέρων τραπεζών τους για δανεισμό, έχοντας ήδη την στήριξη του γερμανικού δημοσίου, τις βρήκαν κλειστές. Τους ζητήθηκαν εγγυήσεις μαμμούθ. Ο φιλοευρωπαϊσμός, η ανακάλυψη του λοιδορηθέντος Νότου, η εγκατάλειψη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας κατέστησαν μετά ταύτα μονόδρομος για το Βερολίνο με την συναίνεση και του ανάλγητου Σώυμπλε. Ίνα αποδειχθή η θεωρία μας: Το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν έχει ισχύ, καταρρέει, όταν φθάνει στις αυλές των βορείων. Τέτοια ήταν η ”πρωτοπορία” τους. Και αν αντιδρούν σε αυτή την φάση σπασμωδικά οι Αυστριακοί, οι Δανοί και οι Ολλανδοί αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικές τους μικρότερες οικονομίες δεν είναι διασυνδεδεμένες σε μεγάλη έκταση με τον ευρωπαϊκό Νότο. Το εξαγωγικό τους εμπόριο είναι κατά πολύ μικρότερο των Γερμανών και των Γάλλων.

Το πρώτο βασικό δεδομένο επομένως που αφορά την ηγεσία της Ένωσης είναι αυτό: Καμμία χάρη δεν μας έγινε. Πόσω μάλλον που εμείς στον Έβρο και στο Αιγαίο φυλάμε τα σύνορα της Ένωσης. Ανάγκα και… ”Ιερατεία” πείθονται. Τα αμέσως επόμενα δεδομένα αφορούν όμως εμάς. Όταν διαβάζει κανείς τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας αντιλαμβάνεται ότι κατά βάθος η Ελλάς εισέρχεται από το φθινόπωρο στην καρδιά μιας νέας μεγάλης οικονομικής κρίσης χωρίς χρήματα στην τσέπη. Τα 33,5 δισ. είναι χρήματα που ΘΑ πάρουμε σε βάθος επταετίας υπό δύο προϋποθέσεις , ρητές και άρρητες. Η πρώτη είναι ότι θα καταρτίσουμε και θα υποβάλλουμε αμέσως προγράμματα προς έγκρισιν στην ΕΕ, αυτή είναι η πρώτη ισχυρή ένδειξη εποπτείας. Δεν θα ανοίξουν οι κρουνοί των Βρυξελλών έτσι, απαιτούνται σχέδια, projects τα οποία αυτή την στιγμή δεν έχουμε. Και τα οποία θα αποκτήσουμε υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις του χρόνου.

Η δεύτερη προϋπόθεση -η πλέον ενδιαφέρουσα– είναι ότι από τα σχέδια αυτά πρέπει να ωφεληθούν κατά προτεραιότητα γερμανικές εταιρείες. Και ό,τι περισσέψει για τις υπόλοιπες . Οι Γερμανοί ενέκριναν τα λεφτά για εμάς αλλά στο μέτρο που θα διατηρηθεί αλώβητο το εξαγωγικό τους εμπόριο και θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις τους στην πραγματικότητα τα λεφτά τα ενέκριναν για τους εαυτούς τους! Στο πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν μας δάνειζαν για να αποπληρώνουμε τις τράπεζες τους. Τώρα μας ζητούν ανάπτυξη και τόνωση της κατανάλωσης για να ενισχύσουμε την ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες βιομηχανίες τους. Η Κυβέρνηση ”εντέλλεται” συνεπώς να καταρτίσει σχέδια προς έγκριση που θα αφορούν κυρίως τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι σύμμαχοι μας στην περιοχή αλλά το κυριώτερο οι χρηματοδότες υποστηρικτές της ΝΔ, το ελληνικό κεφάλαιο είναι περισσότερο προσανατολισμένοι προς την αμερικανική και την αγγλική οικονομία και λιγώτερο προς την γερμανική. Στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο είναι τα συμφέροντα τους, όχι στο Βερολίνο. Κατά συνέπεια εδώ το πακέτο των 33,5 δισ. ευρώ το οποίο θα αρχίσει ούτως ή άλλως να εκταμιεύεται σταδιακά από το 2021 δημιουργεί τον εξής πολιτικό πονοκέφαλο στον Πρωθυπουργό: Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε; Δεν είναι άλλωστε βέβαιον ότι projects με δυτικές εταιρείες οι οποίες δεν είναι της αρεσκείας των Γερμανών θα εγκρίνονται αβρόχοις ποσοίν από τις υπηρεσίες της Ούρσουλας ή του αγαπητού Μαργαρίτη Σχοινά. Θα υπάρχει έλεγχος. Και βεβαίως αναλόγως των επιλογών εύνοιας σε επιχειρηματικά σχήματα θα υπάρξουν και συνέπειες. Πολιτικές συνέπειες. Η κοινωνική και επιχειρηματική συμμαχία που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία θα δοκιμασθεί σε βάθος χρόνου. Οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι το Μαξίμου έλαβε το μήνυμα του Βερολίνου. Οι διαρροές πως θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός Μαξίμου χωρίς εμπλοκή Υπουργών και ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για τέσσερεις τομείς της οικονομίας κυριώτερες εκ των οποίων η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός εκσυχρονισμός του κράτους, τομείς στους οποίους πρωταγωνιστούν γερμανικές εταιρείες (ήδη ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην RWE στην συνέντευξή του στην Bild) δείχνουν την τάση. Προς τα που ”πάνε” τα πράγματα. Αλλά θέτουν και τα διακυβεύματα: Πως θα αντιδράσουν οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στον τομέα αυτό την τελευταία δεκαετία στην θέα των Γερμανών; Θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια; Θα δούμε την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στο… διαδίκτυο στο μέλλον και θα τοποθετηθούμε.

Το συμπέρασμά μου μετά ταύτα είναι ένα: Το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτίστως πολιτικό υπερόπλο για τον κ. Μητσοτάκη και δευτερευόντως οικονομικό. Υπερόπλο με ημερομηνία λήξεως τον Σεπτέμβριο όμως. Μετά, στην καρδιά του οικονομικού χειμώνα, θα είναι για ”πέταμα”. Είναι υπερόπλο γιατί του προσφέρει ένα ωραιότατο φθινοπωρινό αφήγημα πριν οι συνέπειες της διψήφιας ύφεσης κτυπήσουν τις πόρτες εκατομμυρίων Ελλήνων. Του είναι περισσότερο χρήσιμο ως ιδέα παρά ως εργαλείο στην πράξη. Το αν θα αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές είναι βεβαίως δική του απόφαση . Για την ώρα αυτό που παρατηρώ ,Ιούνιο μήνα, είναι (10 μήνες μετά τις εκλογές) η διαρκής πραγματοποίηση και μετάδοση δημοσκοπήσεων που εμπεδώνουν την αντίληψη της κυριαρχίας της ΝΔ και του Πρωθυπουργού. Αν δεν υπήρχε προδιάθεση εκλογών προς τι όλη αυτή η φρενίτιδα και οι ουρανομήκεις κραυγές για τις διαφορές των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ; Διερωτώμαι.

Απόψεις

Μόνο 398 γεννήσεις νέων Ἑλλήνων στήν Ροδόπη τό 2024

Εφημερίς Εστία
Δημογραφική κατάρρευσις στά σύνορα – 458 γεννήσεις στήν Δράμα, 898 στόν Ἕβρο, 903 στήν Καβάλα, 723 στήν Ξάνθη – Ραγδαία ἡ συρρίκνωσις τοῦ πληθυσμοῦ – Τί ἀποκαλύπτουν τά ἐπικαιροποιημένα στοιχεῖα τῆς ΕΛΣΤΑΤ γιά τήν Περιφέρεια Ἀνατολικῆς Μακεδονίας-Θράκης

Ἕνα δάκρυ γιά τήν δημοκρατία

Μανώλης Κοττάκης
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ὅτι ὁ δυτικός κόσμος ἔχει ὑποστεῖ ἰσχυρό σόκ ἀπό τίς δημόσιες διαδοχικές παρεμβάσεις τοῦ δισεκατομμυριούχου καί ὑπουργοῦ Ἀποτελεσματικότητας τοῦ νέου Ἀμερικανοῦ Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, Ἔλον Μάσκ, στά ἐσωτερικά ἄλλων χωρῶν.

Μαχαίρι στήν χορήγηση ἐπιδομάτων

Εφημερίς Εστία
ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ὅλα τά ἐπιδόματα μέ ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου Ἐθνικῆς Οἰκονομίας, τό ὁποῖο προχωρεῖ στήν σύσταση Ἐθνικοῦ Μητρώου Ἐπιδομάτων καί Παροχῶν πού θά προβλέπει ριζικές ἀλλαγές στίς προϋποθέσεις καί τούς δικαιούχους.

Μιά βραδυά ἑλληνικοῦ ρόκ στό «Κύτταρο»

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές βρέθηκα στό «Κύτταρο», στήν συναυλία τοῦ Ἠλία Ἀσβεστόπουλου καί τῶν 2.002 GR.

Τετάρτη, 13 Ἰανουαρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ