Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ
Ἕνα κοινόν, κοινότατον φαγητόν τῶν Ἀμερικανῶν – καί γνωστότατον, παρουσιάζεται ὡς… «νέα κατάκτησις» τῶν καλοφαγάδων: «Τό “Χάμπουργκερ” εἶναι ἡ τελευταία κατάκτησις τῆς γαστρονομικῆς ἐπιστήμης. Καί τί δέν ἔχει μέσα! Κιμᾶ γαρνιρισμένον μέ κρεμμύδι, ντομάτα, λάχανο, τυρί τηγανητό, πατάτες καί σάλτσα. Εἶναι ἔμπνευσις ἑνός κέντρου τοῦ Καλαμακίου». Πρόκειται, ἁπλούστατα, περί τοῦ «χάμπουργκερ», ἤτοι τοῦ ἀηδεστάτου ψιλοκομμένου μπιφτεκιοῦ τῶν Ἀμερικανῶν∙ ἀσφαλῶς, δέ, ἡ κατάληξις «-ιέν» θά προσεκολλήθη ὑπό τῶν γλωσσομαθῶν γκαρσονιῶν, τά ὁποῖα δέν ἀποκλείεται νά ἐρωτοῦν τούς πελάτας: «Καί σαλατιέν; Μαρουλιέν ἤ λαχανιέν;…».
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ
ΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΝ 81 ΕΤΩΝ
ΑΠΕΘΑΝΕΝ
Η ΓΚΑΛΛΙ-ΚΟΥΡΤΣΙ
ΛΑ ΖΟΛΛΑ (Καλιφόρνια).
Ἡ διάσημος τραγουδίστρια τοῦ μελοδράματος Ἀμελίτα Γκάλλι-Κούρτσι, τέως ἀστήρ τῆς Μετροπόλιταν ὄπερα, ἀπέθανε χθές ἐνταῦθα, εἰς ἡλικίαν 81 ἐτῶν. Ἡ Γκάλλι-Κούρτσι, ἡ ὁποία εἶχε καταστῆ μία ἀπό τάς μεγαλειτέρας τραγουδιστρίας τοῦ κόσμου, χωρίς νά λάβῃ ποτέ μαθήματα φωνητικῆς μουσικῆς, ἦτο κατά τά τελευταῖα ἔτη παράλυτος. Ἡ φήμη της εἶχε φθάσει εἰς τό ζενίθ κατά τήν δεκαετία 1920-1930, ἔδιδε δέ 80-100 κοντσέρτα ἐτησίως. Ἡ περίφημος σοπράνο ἐγεννήθη εἰς τό Μιλᾶνον ἐκ πατρός Ἰταλοῦ καί μητρός Ἱσπανίδος, ὡς ἐλέγετο χαρακτηριστικῶς, αὐτή ἤρχισε νά τραγουδᾷ προτοῦ μάθῃ νά ὁμιλῇ.