ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΟΖ με τους Παλαιστινίους επιδιώκει η Τουρκία

Συναντήσεις Δένδια με τους αντιμαχομένους στην Ιερουσαλήμ

ΕΝΩ η κατάστασις στο Ισραήλ παραμένει τεταμένη, με ανταλλαγές πυρών με την Χαμάς και επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ και σε πολλές ακόμη πόλεις, η Τουρκία επαναφέρει στην επιφάνεια παλαιά της πρόταση για οριοθέτηση ΑΟΖ με τα παλαιστινιακά εδάφη και συγκεκριμένα με την Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζης και ως εκ τούτου έχει πρόσβαση στην θάλασσα. Το ζήτημα είχε και κατά το παρελθόν αναφερθεί, αλλά τώρα το ανεκίνησε με δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδος» υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτσί. Συγκεκριμένα προτείνει την υπογραφή συμφωνίας οριοθετήσεως μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστινίων, κατά το υπόδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου. «Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε την διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και κατά συνέπεια την διεθνή στήριξή της» ανέφερε.

Ο ίδιος παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει την προτεινόμενη ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης. «Μπορεί να γίνει αυτό που έγινε και στην Λιβύη. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να εμποδίσουν την συμφωνία. Αν η Παλαιστίνη γίνει μέλος του Eastern Mediterranean Gas Forum (East-Med), μπορεί επίσης να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Η συμμετοχή της Παλαιστίνης στο East-Med δείχνει ότι είναι μια διεθνής οντότητα με τα δικά της δικαιώματα που κατέχει τμήμα της μεσογειακής ακτής. Μια τέτοια συμφωνία θα αλλάξει το αντιτουρκικό παιχνίδι του East-Med υπέρ της Τουρκίας, θα είναι μια κίνηση ματ. Αν η συμφωνία συναφθεί οι Παλαιστίνιοι θα έχουν μερίδιο στο φυσικό αέριο στην Μεσόγειο και η Τουρκία θα καταστρέψει το παιχνίδι Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Το Ισραήλ δεν θα αντιδράσει τόσο δυναμικά σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και η Παλαιστίνη δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει το προηγούμενο της Ταϊβάν. Το σημαντικό είναι να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία».

Την ίδια στιγμή πάντως εντονοτάτη διπλωματική δραστηριότητα με σκοπό την αποκλιμάκωση αναπτύσσει η Ελλάς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μαλίκι. Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Επίσης, θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορρέλλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αύριο, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Πάντως και και την νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα η ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν. Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζης, από όπου πύραυλοι συνέχιζαν να εκτοξεύονται αδιακρίτως. Εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στην Γάζα, που δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για το εάν υπήρξαν θύματα ή πόσα. Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες

Ειδήσεις / Άρθρα

Λεφτά ὑπάρχουν μόνο γιά τούς «ἔξω»

Μανώλης Κοττάκης
800 ἑκ. εὐρώ προκαταβολή γιά τίς φρεγάτες ἀλλά ψίχουλα γιά τό δημογραφικό – Γιά νά μήν ὑποθηκεύσει τίς ἑπόμενες γενιές τό πολιτικό σύστημα, δέν ἔχει κανένα δισταγμό νά καταστρέψει τίς τωρινές – Παραδίδουν μαθήματα ὑπευθυνότητος ἀλλά ἐκτίναξαν τό δημόσιο χρέος στά 408 δισ. εὐρώ – Φταίει ὁ πόλεμος στήν Οὐκρανία γιά τά τιμολόγια τῆς ΔΕΗ, ἀλλά τά ὅπλα στόν Ζελένσκυ ποιός τά στέλνει;

Ποῦ ὁδηγεῖ ἡ ὑστερία τῶν κηρύκων τῆς woke ἀτζέντας

Εφημερίς Εστία
ΚΑΙ ξαφνικά τά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως ἐξαπέλυσαν ὁμαδικά πυρά κατά τοῦ ἠθοποιοῦ Μάρκου Σεφερλῆ.

Θά «ἀκυρώσουν» τό καλώδιο μετά τήν ΔΕΘ

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ναυάγιο ὁδηγεῖται, συμφώνως πρός ὅλες τίς ἐνδείξεις, ἡ ἠλεκτρική διασύνδεσις Ἑλλάδος – Κύπρου – Ἰσραήλ.

Ὅταν θά σκάσει ἡ «φούσκα» τοῦ ποδοσφαίρου

Δημήτρης Καπράνος
Ὅταν, κάποια στιγμή, θά γίνει ἀπολογισμός γιά τά πεπραγμένα τοῦ ποδοσφαίρου μετά τήν «Ὑπόθεση Μποσμάν», ἴσως ἀντιληφθοῦμε τήν ζημιά πού προκλήθηκε στό δημοφιλέστερο καί λαϊκώτερο σπόρ.

Σάββατον, 5 Σεπτεμβρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ