Διαφωνίες στην ΕΕ – Αντιπαράθεσις και με τον ΠΟΥ
Βρυξέλλες.- Το 70% των νεκρών του κορωνοϊού είναι στην Ευρώπη. Η Κομμισσιόν ζητεί την παράταση για ένα μήνα ακόμη της απαγορεύσεως εισόδου ταξιδιωτών στην γηραιά ήπειρο. Όμως οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ενιαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακόμη και για την στήριξη των οικονομιών που πλήττονται περισσότερο. Οι αντιπαραθέσεις φθάνουν ακόμη και σε απ’ ευθείας συγκρούσεις, όπως αυτή Γαλλίας και Ολλανδίας για το πρακτέο από τον ESM. Η παρεμπόδισις της λήψεως αποφάσεως για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητος (ESM) από την Ολλανδία στην συνεδρίαση του Eurogroup είναι ακατανόητη, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, που συνέχισε ότι η ολλανδική κυβέρνησις δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτήν την στάση.
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εμπεριέχουν πρόωρες αποφάσεις άρσεως περιοριστικών μέτρων σε κάποιες χώρες, οι οποίες πάντως επιμένουν να ανακοινώνουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν υπάρχει διεθνές πρωτόκολλο για το θέμα», δήλωσε ο Καγκελλάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Όμως παρεδέχθη ότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία, η ασθένεια αυτή θα μας ακολουθεί και δεν θα υπάρχει ελευθερία στα ταξίδια όπως την ξέραμε». Η Δανία και η Νορβηγία, που βρίσκονται σε καθεστώς σχετικά χαλαρών περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσαν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα επαναλήψεως της οικονομικής δραστηριότητος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε η άρσις των περιοριστικών μέτρων να μην γίνει κατά άτακτο τρόπο εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά ανέβαλε την παρουσίαση οδικού χάρτη για μία συντονισμένη έξοδο ώστε να μην υπάρχει αποπροσανατολισμός για τις χώρες που ζητούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως αναδεικνύεται ένα τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, σε ανοικτή αντιπαράθεση εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και της ηγεσίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε χαρακτηρίσει «κινεζοϊό» τον κορωνοϊό CONID19 καταλογίζοντας ευθύνες στον ΠΟΥ για καθυστερήσεις και συγκάλυψη. Από την πλευρά του, ο επί κεφαλής του ΠΟΥ υπερασπίστηκε τις πράξεις του οργανισμού. Όμως χωρίς να πει τίποτε ουσιαστικό ή να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κήρυξις της πανδημίας καθυστέρησε, κατηγόρησε τους επικριτές του ότι «πολιτικοποιούν» το θέμα.
Απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη σχετικώς με τις επικρίσεις που διετύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και τις υπόνοιες ότι η Ουάσιγκτων θα μπορούσε να αναθεωρήσει την παχυλή χρηματοδότηση που δίδει στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Παρακαλώ, ενότητα σε εθνικό επίπεδο, μη χρησιμοποιείτε τον COVID για πολιτικούς λόγους. Δεύτερον, ειλικρινή αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ειλικρινή ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Κίνα».
Ειδικοί επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν, πάντως, ότι οι χώρες που αίρουν τα περιοριστικά μέτρα περπατούν σε τεντωμένο σχοινί, διότι η «ανοσία της αγέλης», η οποία θα εξασφάλιζε προστασία για το σύνολο του πληθυσμού, είναι ακόμη ασθενής.