Τον τίτλο του βιβλίου αλλά και ολόκληρη την αναφορά του Αδαμαντίου Κοραή…
… «περί της θρησκείας του καπετάνιου» κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Πρόκειται για απάντηση στην «Εστία», η οποία της είχε ζητήσει να παραθέσει το βιβλίο αλλά και το σχόλιο του Κοραή για το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ειδικώτερα η κ. Αγγελοπούλου έγραψε στο twitter: «Για την Πατρίδα & τον Λαό μας, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός, ήταν πάντα αφετηρίες μεγάλων καταστροφών. Σε απάντηση, λοιπόν, όσων ρώτησαν από πού προέρχεται το σχόλιο του Κοραή, περί ”της θρησκείας του καπετάνιου”, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα».
Πρόκειται για το βιβλίο ”Αδ. Κοραής, Σημειώσεις εις το προσωρινόν πολίτευμα της Ελλάδος του 1822 έτους, εκδ. Θ. Π. Βολίδου, Εν Αθήναις 1933”. Μεταξύ άλλων ο Κοραής έγραψε: ”Ίσως απορήση τις ή και να σκανδαλισθή, ότι δεν επρόσθεσα εις το τέταρτον τούτο κεφάλαιον και την ανάγκην να ήναι χριστιανός, ος τις μέλλει να απολαύη όλα τα πολιτικά δίκαια χωρίς εξαίρεσιν… Εις τούτον αποκρίνομαι, ή μάλλον τον ερωτώ εάν μελετών να ταξειδεύση, είχε να εκλέξη μεταξύ δύο καραβίων, εκ των οποίων τα έν κυβερνάται από χριστιανόν άπειρον και το άλλο από εμπειρότατον κυβερνήτην, Ιουδαίον ή και Τούρκον, εις ποιον από τους δύο τούτους ήθελ’ εμπιστευθήν την ζωήν και τα υπάρχοντά του;”
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αγγελοπούλου είχε γράψει: «Στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε, αυτήν του 2021 και μετά, οι διαφορετικές προτιμήσεις δεν είναι αιτία πολέμου. Ο Κοραής, στα σχόλιά του για το Σύνταγμα της Ελλάδας, έλεγε: ”δεν με ενδιαφέρει σε ποιο Θεό πιστεύει ο Καπετάνιος, αρκεί να οδηγεί με ασφάλεια το καράβι”. Οι άνθρωποι έχουν προτιμήσεις και οι πολιτισμένοι άνθρωποι έχουν μάθει να πορεύονται με αυτές. Σε άλλον, π.χ. αρέσει ο Μπραμς & σε άλλον ο Τσιτσάνης. Άλλος είναι σοσιαλιστής, κομμουνιστής ή φιλελεύθερος & άλλος χριστιανός ή μουσουλμάνος. Άλλος είναι Πανιώνιος & άλλος Δόξα Δράμας».