Η Λεώνη Γιαγδζόγλου παρουσιάζει μεγάλη επιλογή έργων της με τίτλο «Ceramystique»

Στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενακη

CERAMYSTIQUE – Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει η Λεώνη Γιαγδζόγλου στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενακη μια μεγάλη επιλογή έργων της, ανάμεσα στα οποία και τελευταίες της δημιουργίες.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 19:00 με ελεύθερη είσοδο. Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου. Κεραμικά έργα αλλά και αριθμημένα σχέδια σε εκτύπωση Giclée θα είναι προς πώληση.

Η Λεώνη έδωσε τον τίτλο CΕRAMYSTIQUE γιατί κάθε έργο περιέχει δικούς του κώδικες και συμβολισμούς, συχνά και με αναφορές σε άλλους πολιτισμούς. Ο τίτλος CERAMYSTIQUE είναι το αόρατο μυστικό νήμα που συνδέει όλα τα έργα μεταξύ τους.

Οι κώδικες και οι συμβολισμοί αυτοί πηγάζουν τόσο μέσα από την επιλογή των χρωμάτων και τον συνδυασμό τους αλλά και μέσα από τα αρθρωτά στοιχεία που συνθέτουν ένα γλυπτό όπως το τοτέμ “I am all ears” ή ακόμα ένα χρηστικό αντικείμενο όπως τα κηροπήγια “Lavalamp23”. Η δυνατότητα που έχει κάποιος να αποδομήσει και να συνθέσει το αντικείμενο είναι χαρακτηριστικό του τελικού σχεδιασμού.

“Ιδανικά τίποτα μόνιμο. Όλα να μπορούν να αλλάζουν σαν παιχνίδι” είναι η φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της Λεώνης. Κυρίαρχη είναι ακόμη η μαύρη γραμμή που γεννάει το πλήθος με το όνομα Peoplakia, μια από τις αγαπημένες (αλλά και πολύ δημοφιλείς) σειρές της Λεωνής.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί, χωμένοι ο ένας μέσα στον άλλο, που συνωστίζονται τη μια στιγμή γύρω από ένα αντικείμενο και την άλλη ξεχειλίζουν από μια επιτοίχια εκτύπωση? Τι λένε μεταξύ τους και ποιοι ακούνε όσα λένε… Ακούει άραγε κανείς?

Η δυσκολία της επικοινωνίας αλλά και της συνύπαρξης είναι πάντα ένα κεντρικό θέμα αναζήτησης για τη Λεώνη. Αυτό όμως αποτελεί και την έμπνευση της. Έτσι γεννήθηκαν τα Peoplakia, μέσα από μια ανάγκη να εκφράσει σαρκάζοντας αυτό που όλοι ζούμε: Την σπάνια έως ανύπαρκτη επικοινωνία της ανθρώπινης φυλής.

Η Λεώνη Γιαγδζόγλου είναι εικαστικός, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχει αφοσιωθεί στην κεραμική, η οποία συνδυάζει τα δύο βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής της έκφρασης, το design και τη ζωγραφική. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις: “My self as a room” στη DEPAM, Μύκονος το 2017, “Objects born not made” στο KARYBU, Τήνος το 2019, “Narratives from ceramic creations” στην Art Appel Gallery, Αθήνα το 2020 και “The Queen undressed” στην Iris Gallery το 2022.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Ceramic Again στο Hermes, Just Art στο Showroom10, When Law goes pop(!)_Project {Just/Art} στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, το Εmergency στο Sealed Earth, “The big blue dot”art residency στο Κουφονήσι 2022, το Rebirth στο Sealed Earthκαι το Mirror Project στο Μπενακη. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό και του Art Center Europe στο Montreux με εξειδίκευση στον Communication Design.

Για περισσότερες πληροφορίες www.leonieart.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Επιμελήτρια παρουσίασης: Τατιάνα Σαρλή

Φωτογράφος: Ζωή Γαμπιερακη

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς γιά τόν Ἰωάννη Μεταξᾶ τοῦ «Ὄχι»

Εφημερίς Εστία
Τί ἐξομολογήθηκε στόν Βάσο Βασιλείου, σέ συνέντευξη πού περιελήφθη στόν συλλογικό τόμο ὑπό τόν τίτλο «Πολιτική ὡς δημιουργία»

Ἔχασε τήν ψυχραιμία του ὁ κ. Θεοδωρικάκος μέ τήν ἀποκάλυψη τῆς «Ἑστίας» γιά τήν ἐθνική ἐπέτειο

Εφημερίς Εστία
ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ, προσπάθησε χθές ὁ ὑπουργός Ἀναπτύξεως κ. Τάκης Θεοδωρικάκος νά ἀπαντήσει στήν «Ἑστία» γιά τό ἀποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο γιά τήν κατάργηση τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς 28ης Ὀκτωβρίου στό ὑπουργεῖο του.

Ἡ σημασία τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940

Εφημερίς Εστία
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ δέν ἑορτάζεται τυχαίως οὔτε μόνον ἀπό συγχρόνους …«ὑπερπατριῶτες». Ὑπῆρξε ὁρόσημο γιά τήν ἔκβαση τοῦ δεύτερου παγκοσμίου πολέμου καί καμπή γιά τήν ἀνάδυση τῆς μεταπολεμικῆς Ἑλλάδος ἀπό τήν ἧττα τῆς Μικρασιατικῆς ἐκστρατείας τοῦ 1922.

Γιατί σᾶς ἀρέσουν τόσο πολύ οἱ Beatles;

Δημήτρης Καπράνος
«Γιατί σᾶς ἀρέσουν τόσο πολύ οἱ Beatles; Τί τούς βρίσκετε;» μᾶς ρώτησε φίλη τῆς στήλης.

Βαρύτατους φόρους ἐπλήρωσαν οἱ πολῖτες

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΠΟΛΥ μεγάλη ὑπέρβαση τῶν φορολογικῶν ἐσόδων ὁδηγεῖ ἡ ἀκρίβεια πού πλήττει τούς πολῖτες στήν Ἑλλάδα, μέ ἀποτέλεσμα νά φαίνεται ὡς ἰδιαίτερα θετική ἡ πορεία πού ἔχει ὁ προϋπολογισμός.