Η ΚΡΙΣΙΣ του κορωνοϊού προκάλεσε κρίση και στην ηγεσία της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς…
… έχει λήξει η θητεία του ΔΣ αλλά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Το προεδρείο της Ενώσεως ζητεί να γίνουν οι οι εκλογές εντός του Ιουνίου. Ωστόσο καταγγέλλει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο εννέα μέλη του ΔΣ έχουν σχεδιάσει να καταστρατηγήσουν το καταστατικό, να μην ορίσουν ημερομηνία αρχαιρεσιών και να αναλάβουν «με πραξικόπημα» την διοίκηση της Ενώσεως. «Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα αντιδράσουμε και δεν θα απαντήσουμε στην κατάλυση της εσωτερικς δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη. Ότι θα επιτρέψουμε στους επίδοξους πραξικοπηματίες να ασκούν διοίκηση ενάντια στη βούληση των συναδέλφων τους. Στέλνουμε μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα κοινοποίησης αυτής της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση της Χώρας τόσο στην Κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το Δικαστικό Σώμα ζητάει άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας!», τονίζει με έμφαση το προεδρείο της Ενώσεως.
Αφήνει αιχμές και για την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς της ζήτησε την παράταση της θητείας του εκλεγμένου ΔΣ μέχρι να αρθούν τα μέτρα. Όμως στις 14 Μαιου το Υπουργείο απήντησε στην Ένωση «με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό και με διαφορετικές αιτιολογίες σχετικώς με την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων (έχουν ιδιότητα κοινωνικού εταίρου ή είναι συμπράτοντες φορείς υγείας ή είναι ΝΠΔΔ ή διέπονται από ειδική νομοθεσία), πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα Δ.Σ. των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο ”θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών” κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι ”στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων”». «Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. Υπουργός και τις Διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις ”ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων” αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;» διερωτάται η Ένωσις.
Εν τω μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεσις έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, μετά τα αιχμηρά σχόλια της τελευταίας ότι το δικαστικό σώμα αρνήθηκε να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσαν οι Έλληνες την δεκαετία των μνημονίων. Η Ένωσις αντέδρασε εντόνως σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της βουλευτού είναι «προκλητικές και ψευδείς». Επεσήμανε δε ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς εδέχθησαν από την αρχή των μνημονίων διαδοχικές περικοπές στους μισθούς τους που έφθασαν μέχρι και το 50%, «πολύ περισσότερες από αυτές που οι ίδιοι οι βουλευτές επιφύλαξαν για τους εαυτούς τους». Τέλος, υπεστήριξε ότι η κ. Γιαννάκου λειτουργεί “τυχοδιωκτικά”.