Μείωσις φόρων, επιδότησις εργασίας, ενίσχυσις ρευστότητος
TΟ ΣΧΕΔΙΟ για την στήριξη του τουρισμού βασικού πυλώνος της ελληνικής αναπτύξεως θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα αναφερθεί και στα επόμενα βήματα στην οικονομία μετά την άρση των απαγορεύσεων. Το σχέδιο θα συνοδευθεί από την ανακοίνωση του ανοίγματος των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ακόμη και από 1 έως 15 Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το καθεστώς ελεύσεως τουριστών από το εξωτερικό, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιους περιορισμούς ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική επανεκκίνησις του τουρισμού.
Tρεις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου: στοχευμένες φορολογικές παρεμβασεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα, διατήρηση της απασχολήσεως και ενισχύσεως του εισοδήματος μέσω του κοινοτικού προγράμματος Sure και η στήριξις της ρευστότητος των επιχειρήσεων του κλάδου. Tαυτοχρόνως και οι τράπεζες προχωρούν σε μέτρα ενισχύσεως των ξενοδόχων με την Eurobank να ανακοινώνει πακέτο ύψους 750 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένως «παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για εφέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019, χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κινήσεως για τις συνολικές ανάγκες του 2020, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα την χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Ως προς τα μέτρα για την στήριξη του τουρισμού, που θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια αναμένεται να ανακοινωθεί:
- Η μείωσις του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε καφέ, αναψυκτικά ροφήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση.
- Η μείωσις του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές από το 24% στο 13%.
- Η προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
- Ενδεχομένως και μείωσις του ΦΠΑ διαμονής στο 6% έως το τέλος της τουριστικής σαιζόν.
Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει ακόμη επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεών τους. Η φάσις των αναστολών στις συμβάσεις βαίνει προς ολοκλήρωση τον Μάιο και πλέον, στο προσκήνιο έρχεται το μέτρο της νέας, εκ περιτροπής απασχολήσεως, που επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό. Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους. Εν συνεχεία και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE εξετάζεται το μέτρο να επεκταθεί. Η επιδότησις μισθών δεν θα είναι οριζόντια, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχολήσεως σε ευέλικτες μορφές, ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μήνες και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια. Στο μέτωπο της ρευστότητος η Κυβέρνησις θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κινήσεως και να στηριχθεί η επανεκκίνησίς τους.