Ἀπό κροατικό πού κατοχύρωσε τό σῆμα ΠΟΠ
ΠΡΟΪΟΝ προστατευόμενης ὀνομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ) εἶναι πλέον τό ἐξαιρετικά παρθένο ἐλαιόλαδο τῆς Ἴστρια ὑπό τήν ἐπωνυμία «ἐλαιόλαδο Ἴστρια», ἔπειτα ἀπό τήν ἐπιτυχῆ κατάληξη πού εἶχε ἡ σχετική αἴτησις πού ὑπέβαλαν ἀπό κοινοῦ ἡ Σλοβενία μέ τήν Κροατία στήν ΕΕ. Πρόκειται γιά ἕνα ἰσχυρό ἀνταγωνιστή γιά τό ἑλληνικό ἐλαιόλαδο, τό ὁποῖο δέν βιώνει τήν καλύτερή του χρονιά. Εἰδικώτερα, ἡ Ἴστρια εἶναι ἡ μεγαλύτερη χερσόνησος στήν Ἀδριατική, εὑρίσκεται στήν κορυφή τῆς Ἀδριατικῆς, ἀνάμεσα στόν κόλπο τῆς Τεργέστης καί τόν κόλπο τοῦ Κβάρνερ, καί μοιράζεται ἀνάμεσα σέ τρεῖς χῶρες, τήν Κροατία, τήν Σλοβενία καί τήν Ἰταλία. Ἡ πρώτη αἴτησις γιά τήν κατοχύρωση σήματος ΠΟΠ γιά τό ἐξαιρετικά παρθένο ἐλαιόλαδο τῆς Ἴστρια εἶχε ὑποβληθεῖ στήν Εὐρωπαϊκή Ἐπιτροπή τό 2016 μόνο ἀπό τήν Κροατία. Ἡ Σλοβενία ἀντέδρασε καί ὑπέβαλε ἔνσταση, ὑποστηρίζοντας ὅτι, σέ περίπτωση πού ἔχει αἴσιο τέλος τό αἴτημα τῆς Κροατίας, θά προκαλέσει σύγχυση, διότι οἱ δύο χῶρες μοιράζονται τήν συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ἔπειτα ἀπό τήν ὁλοκλήρωση τῶν διαπραγματεύσεων πού εἶχαν ἐλαιοπαραγωγοί ἀπό τίς δύο χῶρες, τό 2017 ὑπῆρξε συμφωνία νά ὑποβληθεῖ κοινή αἴτησις γιά τήν χορήγηση τῆς προστατευόμενης ὀνομασίας προελεύσεως στό ἐξαιρετικά παρθένο ἐλαιόλαδο τῆς Ἴστρια, τό ὁποῖο παράγεται στίς δύο χῶρες. Τό ἐλαιόλαδο τῆς Ἴστρια εἶναι τό 26ο ἀγροτικό προϊόν τῆς Σλοβενίας πού προστατεύεται ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Ἐπιτροπή. Μάλιστα, πρόκειται γιά τήν δεύτερη ἐπιτυχία τῶν δύο χωρῶν σέ σχέση μέ τήν κατοχύρωση τοῦ σήματος ΠΟΠ σέ ἀγροτικό προϊόν.
Ἡ ἐν λόγω εἴδησις ἔρχεται λίγες ἡμέρες μετά τίς ἀρνητικές εἰδήσεις τόσο γιά τό ἑλληνικό ὅσο καί γιά τό ἰταλικό ἐλαιόλαδο. Συμφώνως πρός τό ρεπορτάζ τοῦ neakriti.gr, τό κρητικό ἐλαιόλαδο κινδυνεύει νά μείνει στά ἀζήτητα, μέ τίς ἐμπορικές πράξεις νά εἶναι «παγωμένες», γεγονός πού προκαλεῖ ἔντονο προβληματισμό στούς κόλπους τῶν ἀγροτῶν καί συνεταιριστῶν. Κατά τόν Πρόεδρο τῆς Ἑνώσεως Ἡρακλείου Ἀνδρέα Στρατάκη, ἡ ἐλαιοκομική περίοδος στήν Κρήτη ἔκλεισε μέ κακούς οἰωνούς. Ὁ δάκος καί ἡ ξηρασία ἔδωσαν τό χαριστικό κτύπημα στό προϊόν, μέ τούς εἰδικούς νά κάνουν λόγο γιά ζημιά στό προϊόν, 50% μέ 60% κατά μέσον ὅρο, στό νησί.
Ὁ δρ Νῖκος Μιχελάκης, πρώην διευθυντής τοῦ Ἰνστιτούτου Ἐλιᾶς Χανίων ἐκτιμᾶ ὅτι ἡ παραγωγή στήν Ἑλλάδα δέν θά ξεπεράσει τούς 160 χιλιάδες τόνους ἀντί τῶν 200 χιλιάδων τόνων πού εἶχε ἀρχικά ἐκτιμηθεῖ.
Σοβαρές ἐλλείψεις ὑπάρχουν καί στήν Ἰταλία, μέ τό Ἰνστιτοῦτο Ὑπηρεσιῶν γιά τίς Ἀγορές Τροφίμων καί Γεωργίας (ISME) νά ἐπισημαίνει ὅτι ἡ ἰταλική παραγωγή ἐλαιολάδου ἔπεσε στούς 185.000 τόνους κατά τήν τρέχουσα ἐλαιοκομική περίοδο.
Παραγωγοί καί ἔμποροι ἀναγκάζονται νά γεμίσουν τίς δεξαμενές τους μέ φθηνότερο τυνησιακό ἐλαιόλαδο. «Ὑπάρχει ὁ κίνδυνος νά χάσουμε γιά πάντα τήν δυνατότητα καταναλώσεως ἰταλικοῦ ἔξτρα παρθένου ἐλαιολάδου, κάτι πού θά ἔχει σοβαρές, μᾶλλον καταστροφικές συνέπειες στήν οἰκονομία τῆς χώρας, τήν ἀπασχόληση, τήν ὑγεία ἀλλά καί τήν εἰκόνα τῆς ὑπαίθρου» ἀναφέρει ἐκπρόσωπος τοῦ συνεταιρισμοῦ Coldiretti στούς Times. Ἡ μείωσις τῆς παραγωγῆς ἀποδίδεται καί στίς ἀσυνήθιστες καιρικές συνθῆκες πού ἐπεκράτησαν σχεδόν καθ’ ὅλη τήν διάρκεια τοῦ 2018 στήν Ἰταλία. Τήν ἴδια ὥρα, ἡ Ἱσπανία παράγει καί διαθέτει τεράστιες ποσότητες λαδιοῦ στίς εὐρωπαϊκές ἀγορές σέ χαμηλές τιμές.