Έκρηξις Ερντογάν για την κοινή διακήρυξη των πέντε
ΣΕ ΜΙΑ προσπάθεια να επωφεληθεί της εκτάκτου καταστάσεως του κορωνοϊού ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καταφεύγοντας στην γνωστή τακτική, που δεν είναι άλλη από τα εφευρίσκει εξωτερικούς εχθρούς. Αυτή την φορά ο Ερντογάν «βλέπει» πέντε άξονες του «κακού», τους οποίες αν και δεν κατονομάζει, υπονοεί με σαφήνεια. Πρόκειται για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανυέλ Μακρόν, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Βασιλέα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.
Αφορμή υπήρξε η κοινή διακήρυξις της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία καταδικάζουν εντόνως τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ζητούν εκεχειρία στην Λιβύη με παράλληλη αποφυγή των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων. Η κοινή διακήρυξις προκάλεσε την έκρηξη του Ερντογάν. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK ούτε στην FETO (το κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλλέν), αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και τις δυνάμεις που πηγάζουν από χώρες το Κόλπου» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Επί πλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «το γεγονός πως η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αντί να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ αντιστοίχως για την Ανατολική Μεσόγειο, βασίζονται σε άσχετους μη περιφερειακούς δρώντες, μπορεί απλά να αποτελεί την κληρονομιά μιας νοοτροπίας εντολών και αποικιοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο». Όσον αφορά δε στην Σαουδική Αραβία επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα « δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι παρά η εχθρότης προς την Τουρκία που τα ενώνει με τις άλλες χώρες». Τέλος, κατηγορεί την Γαλλία ότι «προσπαθεί να γίνει ο προστάτης αυτού του άξονα του ”κακού”».
Στο εσωτερικό της Τουρκίας η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να μυρίζει εκλογές. Στα κόμματα της αντιπολιτεύσεως επικρατεί η άποψις ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία την πανδημία του κορωνοϊού σχεδιάζοντας πρόωρες εκλογές, μια άποψις που ενισχύεται και από την εκτεταμένη προβολή του κυβερνητικού έργου στην διαχείριση της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, που απεχώρησε από το ΑΚΡ και είναι πλέον Πρόεδρος του νέου κόμματος Deva, φέρεται να έχει κινητοποιηθεί και να σχεδιάζει να δώσει εντολές σε πάνω από 230 άτομα του κόμματός του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες της οργανώσεως των νομαρχιακών επιτροπών και των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.
Εκτός συνόρων, τα μηνύματα από την Λιβύη είναι ενθαρρυντικά για τον Τούρκο Πρόεδρο. O αντίπαλός του, Χαλίφα Χαφτάρ χάνει έδαφος, καθώς η Κυβέρνησις της Τρίπολης έχει σημειώσει μεγάλες νίκες εναντίον στον Στρατάρχη. Μετά την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου με τον Σάρατζ, που έδινε στην Άγκυρα δικαιώματα εξερευνήσεως φυσικού αερίου στα ύδατα της Λιβύης, τόσο τα τουρκικά όπλα και οι μυστικές υπηρεσίες όσο και 4.000 μαχητές από τα τουρκικά ελεγχόμενα μέρη της Συρίας, έχουν μετατοπίσει την ισορροπία στο έδαφος της Λιβύης. Τουρκικά drones πλήττουν τις μεγάλες γραμμές τροφοδοσίας του Χαφτάρ, ενώ στα ανατολικά ο Στρατάρχης ανησυχεί για μια τουρκική ισλαμιστική απειλή.
Εξ άλλου, νεαροί Σύριοι, ηλικίας 12-15 ετών, στρατολογούνται και μεταφέρονται στην δυτική Λιβύη, για να υπερασπισθούν την φιλοτουρκική λιβυκή Κυβέρνηση, έναντι αμοιβής. Συμφώνως προς έκθεση 40 σελίδων που συνετάχθη από την ΜΚΟ «Σύροι για Ελευθερία και Δικαιοσύνη», έχουν στρατολογηθεί περισσότερα από 2.000 παιδιά που εκπαιδεύονται ως αντάρτες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι καταγγελίες για εξαπάτηση των Σύρων μισθοφόρων που πολεμούν στην Λιβύη. Μη κατονομαζόμενος Σύρος μισθοφόρος, τον οποίο μετέφερε η Τουρκία για να πολεμήσει στις τάξεις του λιβυκού Στρατού, κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, όπως και πολλοί άλλοι, στους οποίους υπεσχέθησαν ότι θα λαμβάνουν «υπέρογκο μισθό», ενώ στην πραγματικότητα πολεμούν στην γραμμή πυρός για ευτελή ποσά. «Αυτά που λέγονται ότι οι Σύροι μαχητές στην Λιβύη λαμβάνουν μισθό 2.000 δολλ. είναι 17 ψευδή. Βεβαιώνω ότι οι μισθοί ανέρχονται στο ποσό των 4.000 λιρών Τουρκίας. ήτοι 556 δολ., ενώ όσοι έχουν μέσον λαμβάνουν μέχρι 6.000 λίρες Τουρκίας, ήτοι 849 δολλάρια», δήλωσε ο Σύρος.
Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία οι Αφγανοί μπορούν να λάβουν με νόμιμο τρόπο θεωρήσεις εισόδου για την Γερμανία, συμφώνως προς ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ. Και αυτό την στιγμή που η ίδια η Κυβέρνησις καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες να απελαύνει Αφγανούς που δεν κατέχουν άδεια παραμονής στην χώρα!