Προς δημοσιονομική ευελιξία και το 2022

Στόχος η συνέχισις των μέτρων στηρίξεως νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2022 άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίδοντας μια ανάσα ανακουφίσεως στο οικονομικό επιτελείο ώστε να σχεδιάσει την πολιτική του επόμενου διαστήματος και να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. H τελική απόφασις θα ανακοινωθεί σε δύο μήνες, με βάση νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο.

Το επόμενο διάστημαθα φανεί αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να δέχονται ότι δεν επηρεάζεται δυσμενώς η βιωσιμότητα του χρέους ή το έλλειμμα και εάν υπάρξουν κάποιοι «κόφτες» ή ειδικοί κανόνες για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αντέχει η βιωσιμότητα σε ένα ακόμη έτος σοβαρής δημοσιονομικής επιδείνωσης, υπάρχεισοβαρός προβληματισμός δηλαδή αν μπορεί να αφεθεί η Αθήνα άλλο ένα χρόνο με μεγάλο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής

Συμφώνως προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε μία τέτοια περίπτωση

  • Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.
  • Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρσις των μέτρων ενισχύσεως νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακώς πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανακάμψεως.
  • Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάστασις κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητος και Αναπτύξεως.
  • Θα ληφθεί υπόψιν για την χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδρασις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται από την Κομμισσιόν στόχος της ανακοινώσεως είναι να διευκολύνει τα κράτη – μέλη στην προετοιμασία των Προγραμμάτων Σταθερότητος, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021.Δευκρινίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στηρίξεως, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί το τρέχον και το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να εστιάζουν σε πιο στοχευμένα και μακρόπνοα μέτρα που προωθούν μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς και ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του Μηχανισμού Ανακάμψεως και Ανθεκτικότητος

Η ανακοίνωσις παρέχει ορισμένες γενικές ενδείξεις σχετικώς προς τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών το 2022 και μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἑλλάς: Πρώτη στήν φτώχεια στήν Εὐρώπη σύμφωνα μέ τήν Eurostat

Εφημερίς Εστία
2 στούς 3 Ἕλληνες δηλώνουν πώς δέν μποροῦν νά καλύψουν τίς ἀνάγκες τους – Διπλάσιο ποσοστό καί ἀπό τήν Βουλγαρία! – Ἡ σταθερότης παράγει φτώχεια – Μετά τόν ΟΟΣΑ ἀποκαλυπτήρια καί ἀπό τίς Βρυξέλλες

Εἶναι ἡ Ἑλλάδα, ἀνόητοι

Μανώλης Κοττάκης
«Οἱ ἀνεπαρκεῖς πολιτικές ἡγεσίες, ἡ πολιτική ἧττα μεγάλων διαστάσεων στήν Οὐκρανία καί ἡ ἐξασθένηση τῆς ἐθνικῆς γραμμῆς»

Έκθεση φωτογραφίας «APOCOSMOS: Σφακιανές Μαδάρες, η Άγρια Δύση της Κρήτης»

Εφημερίς Εστία
Η έκθεση φωτογραφίας «APOCOSMOS: Σφακιανές Μαδάρες, η Άγρια Δύση της Κρήτης» του δημοσιογράφου Γιώργου Στ. Πατρουδάκη προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία μιας γνωριμίας μας με τις απόκοσμες και μεγαλοπρεπείς σφακιανές Μαδάρες, φιλοδοξώντας, παράλληλα, να αναδείξει την ακριβοθώρητη ομορφιά της σχεδόν απροσπέλαστης αυτής περιοχής, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τους θησαυρούς που κρύβει και να συμβάλλει, ώστε να μπει σε ειδικό καθεστώς προστασίας από την Unesco.

Νέο ἔκτακτο φόρο στά κέρδη τῶν παραγωγῶν ἠλεκτρισμοῦ μελετᾶ ἡ Κυβέρνησις

Εφημερίς Εστία
ΜΕΤΑ τήν ἀπόρριψη ἀπό τήν Κομμισσιόν τοῦ σχεδίου γιά ἐπιβολή πλαφόν στίς τιμές χονδρικῆς τοῦ ρεύματος, ἡ Κυβέρνησις προσανατολίζεται στήν ἐπιβολή ἑνός νέου ἔκτακτου φόρου στά κέρδη τῶν ἑταιρειῶν ἐνέργειας –ἠλεκτροπαραγωγούς καί διυλιστήρια– μέ στόχο τήν ἄντληση ἐσόδων πού θά χρησιμοποιηθοῦν γιά τήν χορήγηση ἐπιδοτήσεων σέ καταναλωτές.

Ἡ νέα μορφή κινδυνολογίας καί τά Βαλκάνια

Δημήτρης Καπράνος
«Ἡ ρουμανική δημοκρατία κινδυνεύει γιά πρώτη φορά ἀπό τήν πτώση τοῦ κομμουνισμοῦ τό 1989, μέ μιά κατάσταση πού περιπλέκεται μετά τήν νίκη τοῦ Ντόναλντ Τράμπ στίς προεδρικές ἐκλογές στίς ΗΠΑ.»