Θέλουν Χάγη για Κρήτη και 12 νησιά

Το ΓΕΕΘΑ καταγγέλλει στην ΕΕ την καθημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΗ επίθεση δέχεται η Ελλάς, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανεξήγητη απόφαση αναβολής της ναυτικής ασκήσεως «Καταιγίς». Ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή που η Άγκυρα «οριοθέτησε» με τα γνωστό μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη του Σάρρατζ. Την ίδια στιγμή διάφορες τουρκικές ΜΚΟ ανήγγειλαν προσφυγή στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την κυριότητα της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών. Όσο ανεδαφικά και αν ακούγονται αυτά, δείχνουν ότι όσα δεινά και αν υποστεί η Τουρκία στο εσωτερικό της, όσες μεσολαβήσεις και αν επιχειρηθούν, η Άγκυρα δεν έχει καμμία πρόθεση να μειώσει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Απεναντίας θα συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση.

Την στάση αυτή της Τουρκίας επεσήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προς τους ομολόγους του της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη μαζί τους. Ο στρατηγός Φλώρος επεσήμανε την καθημερινή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας τον γενικώτερο κίνδυνο προκλήσεως ατυχήματος και τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Πρόβαλε επίσης την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποιήσεως του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, που είχε ως σκοπό την άσκηση πιέσεως στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών σηλώνοντας: «Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανο μας «Φατίχ» σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Την ίδια στιγμή το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» μεταδίδει δηλώσεις εκπροσώπων τουρκικών ΜΚΟ οι οποίοι προαναγγέλλουν κινήσεις για δικαστική διεκδίκηση ελληνικών νησιών. Επιδεικνύοντας ηθελημένη άγνοια υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του Λονδίνου της 30ής Μαΐου 1913 παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάς κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί. Παραλείπουν όμως οποιαδήποτε αναφορά στην μεταγενέστερη Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου του ιδίου έτους, η οποία όρισε την πλήρη παραχώρηση της Κρήτης στην Ελλάδα με επίσημη ημερομηνία ενσωματώσεως την 14η Δεκεμβρίου 1913.

Αγνοώντας αυτήν την πραγματικότητα ο αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, Ιλία Τοπσακάλ, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστηρ-5ξεως του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ, υποστηρίζουν ότι ο «γείτονας» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η Ελλάς. Πέρα από την διεκδίκηση της Κρήτης καταγγέλλουν ότι η χώρα μας καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα στα Δωδεκάνησα τα οποία θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένα.

Περαιτέρω στρέφονται κατά των λοιπών κρατών της Μεσογείου υποστηρίζοντας: «Αυτές οι ενέργειες της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά πολύ τελευταία. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, τα αποθέματα του φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος πλούτος γύρω από την ΤΔΒΚ (εννοούν το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος) ώθησαν την Ελλάδα να αναζητήσει συνεργάτες. Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται και η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ακόμη και ο Λίβανος και κάποιες άλλες χώρες, χωρίς να έχουν δικαιώματα στην περιοχή βάσει του διεθνούς δικαίου και χωρίς καμμία συμφωνία να προβλέπει κάτι τέτοιο».

Ο Τοπσακάλ, επανερχόμενος στο ζήτημα της Κρήτης υποστηρίζει ότι πάνω από 100 ΜΚΟ απεφάσισαν να διεκδικήσουν δικαστικώς δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς γιά τόν Ἰωάννη Μεταξᾶ τοῦ «Ὄχι»

Εφημερίς Εστία
Τί ἐξομολογήθηκε στόν Βάσο Βασιλείου, σέ συνέντευξη πού περιελήφθη στόν συλλογικό τόμο ὑπό τόν τίτλο «Πολιτική ὡς δημιουργία»

Ἔχασε τήν ψυχραιμία του ὁ κ. Θεοδωρικάκος μέ τήν ἀποκάλυψη τῆς «Ἑστίας» γιά τήν ἐθνική ἐπέτειο

Εφημερίς Εστία
ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ, προσπάθησε χθές ὁ ὑπουργός Ἀναπτύξεως κ. Τάκης Θεοδωρικάκος νά ἀπαντήσει στήν «Ἑστία» γιά τό ἀποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο γιά τήν κατάργηση τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς 28ης Ὀκτωβρίου στό ὑπουργεῖο του.

Ἡ σημασία τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940

Εφημερίς Εστία
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ δέν ἑορτάζεται τυχαίως οὔτε μόνον ἀπό συγχρόνους …«ὑπερπατριῶτες». Ὑπῆρξε ὁρόσημο γιά τήν ἔκβαση τοῦ δεύτερου παγκοσμίου πολέμου καί καμπή γιά τήν ἀνάδυση τῆς μεταπολεμικῆς Ἑλλάδος ἀπό τήν ἧττα τῆς Μικρασιατικῆς ἐκστρατείας τοῦ 1922.

Γιατί σᾶς ἀρέσουν τόσο πολύ οἱ Beatles;

Δημήτρης Καπράνος
«Γιατί σᾶς ἀρέσουν τόσο πολύ οἱ Beatles; Τί τούς βρίσκετε;» μᾶς ρώτησε φίλη τῆς στήλης.

Βαρύτατους φόρους ἐπλήρωσαν οἱ πολῖτες

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΠΟΛΥ μεγάλη ὑπέρβαση τῶν φορολογικῶν ἐσόδων ὁδηγεῖ ἡ ἀκρίβεια πού πλήττει τούς πολῖτες στήν Ἑλλάδα, μέ ἀποτέλεσμα νά φαίνεται ὡς ἰδιαίτερα θετική ἡ πορεία πού ἔχει ὁ προϋπολογισμός.