Ως απαράδεκτο επέστρεψε το Υπουργείο Παιδείας έγγραφο Συλλόγων διδασκάλων της μειονότητος
ΖΗΤΗΜΑ διδασκαλίας τουρκικής γλώσσης στα μειονοτικά νηπιαγωγεία της Θράκης επεχείρησαν να θέσουν αυτές τις ημέρες επ’ ευκαιρία της συζητήσεως του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Βουλή ορισμένοι σύλλογοι της μουσουλμανικής μειονότητος οι οποίοι ελέγχονται από την Άγκυρα. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να εγκριθεί αυτή η πρότασις, μάταιος κόπος, είναι όμως μια ακόμη προσπάθεια επιβολής της Τουρκίας να διευρύνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της. Μετά την έγερση ζητήματος αναγνωρίσεως δήθεν τουρκικής μειονότητος η οποία ετέθη θρασύτατα από το τοπικό μειονοτικό κόμμα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τις χθεσινές νέες εξελίξεις για την Αγία Σοφία (η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει την μετατροπή της σε τέμενος στις 2 Ιουλίου) μετά τις απειλές ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νήσων στον ΟΗΕ τώρα αποκαλύπτεται πως η γείτων επιδιώκει να θέσει και ζήτημα αναγνωρίσεως της τουρκικής γλώσσης ως επισήμου δευτέρας γλώσσας στην Θράκη!
Στην απόπειρά της αυτή που ξεσκεπάζει σήμερα η «Εστία» αξιοποιεί ακόμη και συλλόγους εκπαιδευτικών της Θράκης που απαραδέκτως συντάσσουν τα κείμενα των ανακοινώσεων τους σε δύο γλώσσες: Στα Ελληνικά και στα τουρκικά. Και ευτυχώς τα κείμενα αυτά επεστράφησαν ως απαράδεκτα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ότι η εκ του πονηρού αυτή κίνησις, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία, αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορά μας πέραν των 6 μιλίων και θέλει να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, με την απειλή μάλιστα να μας εγκαλέσει στους διεθνείς οργανισμούς. Η επίθεσις είναι ολομέτωπη…
Στην Θράκη όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, δύο σύλλογοι εκπαιδευτικών, διετύπωσαν προσφάτως έγγραφό με αιτήματά τους προς το Υπουργείο Παιδείας σε δύο γλώσσες. Και την ελληνική και την τουρκική. Θέλουν να επιβάλλουν δηλαδή και την τουρκική ως επίσημη γλώσσα υπηρεσιακής αλληλογραφίας. Αυτό το έγγραφο, «κοινή ανακοίνωση» το χαρακτηρίζουν, το συνέταξαν από κοινού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» και ο Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Ν. Ροδόπης – Ν. Έβρου. Και πολύ σωστά η Περιφερειακή Διεύθυνσις Εκπαιδεύσεως Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τους το επέστρεψε ως απαράδεκτο. Η λιτά διατυπωμένη απάντησις του Υπουργείου Παιδείας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Σας επιστρέφουμε το έγγραφό σας με θέμα: ”κοινή ανακοίνωση συλλόγων” και σας υπενθυμίζουμε ότι η αλληλογραφία και επικοινωνία της υπηρεσίας γίνεται στην επίσημη γλώσσα του κράτους». Υπογράφει ο αρμόδιος περιφερειακός διευθυντής Κωνσταντίνος Μπαντίκος.
Στο κείμενο της ανακοινώσεως των συλλόγων. βλέπει κανείς ότι μοναδικός σκοπός των συντακτών της είναι να θέσουν την τουρκική στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική. Ως ισότιμη επίσημη γλώσσα του κράτους! Αυτός είναι ο σκοπός! Οι προτάσεις και επισημάνσεις τους είναι γνωστές. αφού αναφέρονται σε θέματα τα οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
«Οι επιμέρους ρυθμίσεις ζητημάτων λειτουργίας του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου οφείλουν επιπλέον να καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των μειονοτικών μαθητών και να μην παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών» αναφέρει η ανακοίνωσις. Μα δεν συμβαίνει σήμερα κάτι διαφορετικό. Και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών της μειονότητος καλύπτονται με το παραπάνω και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών γίνονται απολύτως σεβαστά.
Σε άλλο σημείο ζητούν νομοθεσία που να σέβεται τον πολιτισμό και τα δικαιώματα της μειονότητος, κάτι που ήδη υπάρχει. Ακόμη πρόγραμμα που να καλύπτει σύγχρονα διδακτικά αντικείμενα. Αλλά ως προς αυτό γίνεται προσπάθεια αναμορφώσεως των προγραμμάτων όλων των ελληνικών σχολείων, όχι μόνον αυτών της μειονότητος.
Θέλουν επίσης νέα βιβλία «με την συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών». Ποια είναι δηλαδή τα ενδιαφερόμενα μέρη που δεν συμμετέχουν σήμερα στην σύνταξη των διδακτικών βιβλίων; Μήπως το τουρκικό προξενείο;
Η ανακοίνωσις όμως επικεντρώνεται και αλλού. Στο γεγονός ότι συνεδρίασαν από κοινού δύο σύλλογοι και απεφάσισαν να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους. Αν και μέχρι στιγμής το μόνο που κάνουν είναι μια τοις πράγμασι προσπάθεια να προωθήσουν την ιδέα της τουρκικής ως δεύτερης επισήμου γλώσσης.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το Προεδρείο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το γνωστό μόρφωμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και εξελέγη στην θέση αυτή με τις ψήφους μειονοτικών δασκάλων. Η κρίσιμη ψήφος μάλιστα που τους έδωσε την προεδρία και τον έλεγχο του Συλλόγου ήταν αυτή μειονοτικού εκπαιδευτικού προερχομένου από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι να μας εκπλήττει κατόπιν τούτου η συμπεριφορά του.
Ο Σύλλογος αυτός πάντως φέρει τον διακριτικό τίτλο «Οι Τρεις Ιεράρχες». Προφανώς από την εποχή που τον υπηρετούσαν παλαιάς κοπής ευσυνείδητοι εκπαιδευτικοί. Ευχόμεθα, λοιπόν, οι Τρεις Ιεράρχαι, να φωτίσουν κάποτε και τους σημερινούς δασκάλους ώστε να καταστούν διακεκριμένοι λειτουργοί της Παιδείας προς όφελος όλων των μαθητών τους, χριστιανών και μουσουλμάνων.