Επιστροφή στην υπερηφάνεια

Η Ευρώπη και η Εκκλησία μεγάλοι χαμένοι της κρίσεως

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία δημοσκοπήσεως που έγινε για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργανώσεως ”ΔιαΝΕΟσις” για τα αισθήματα των Ελλήνων μέσα στην πανδημία. Το πλέον βασικό εύρημα είναι ότι οι Έλληνες ανακτήσαμε την χαμένη μας υπερηφάνεια μέσα στην δίδυμη κρίση του Έβρου και το κορωνοϊού. Κάτι που μετά τον διεθνή διασυρμό του 2010 με τις φράσεις Παπανδρέου περί διεφθαρμένου λαού και τις επιθέσεις λαικίστικων εντύπων της Γερμανίας περί τεμπέλη λαού ήταν για πολλά χρόνια ζητούμενο. Εν τέλει συνετελέσθη και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Η υπερηφάνεια πέταξε από το 14,1% στο 23,7% και η σιγουριά από το 5,7% στο 25,5 %. Μέσα στην κρίση οι Έλληνες αλλάξαμε την θεσμική μας και πολιτειακή επετηρίδα . Στην κορυφή της επετηρίδας πέραν της οικογενείας, η οποία είναι βασικός θεσμός οι Έλληνες τοποθετούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους Τεχνοκράτες την Ελληνική Αστυνομία με ποσοστά που κυμαίνονται από 77-87% ( η οικογένεια 98%). Ακολουθούν ο Πρωθυπουργός με ποσοστά εμπιστοσύνης 69,7% και η Κυβέρνησις με ποσοστά 64,2%. Κοινώς το κράτος προηγείται της πολιτικής η οποία όμως ανακάμπτει μετά από χρόνια ανυποληψίας. Η εμπιστοσύνη μοιάζει να επιστρέφει.

Μεγάλοι χαμένοι, συμφώνως προς τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis, είναι η Εκκλησία η οποία πέφτει στην 12η θέση με ποσοστά μειωμένα κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση . Την εμπιστεύεται το 54,9% των Ελλήνων μόνον. Στην πραγματικότητα ηΕκκλησία κεφαλοποιεί τα επίχειρα από την παντελή απουσία της . Πληρώνει την χαμένη δεκαετία Ιερωνύμου. Μεγάλος χαμένος της έρευνας είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωσις. Μόλις το 27,3% των Ελλήνων την συμπαθούν πολύ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,1%. Βεβαίως αν μελετήσει σωστά κάποιος την έρευνα θα εντοπίσει και προβληματικά στοιχεία. Οι Έλληνες είναι σκεπτικοί για το προσωπικό οικονομικό μέλλον τους μετά τον κορωνοιό και πάνω από τους μισούς νιώθουν ανασφάλεια. Οι επιχειρηματίες την περισσότερη, αλλά για την ώρα το κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό. Αναλυτικώς η έρευνα έχει ως εξής:

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που διακατέχουν τους Έλληνες σήμερα είναι η αισιοδοξία, η σιγουριά, η υπερηφάνεια και η αυτοπεποίθησις. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει η αισιοδοξία με ποσοστό 39,8%. Στην προηγούμενη έρευνα (Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2019) η αισιοδοξία κυμαίνονταν στο 30%. Την μεγαλύτερη όμως άνοδο καταγράφει το συναίσθημα της σιγουριάς καθώς από το 5,7% που ήταν τον Δεκέμβριο εκτοξεύεται στο 25,5%. Αντίστοιχη ανοδική τάση καταγράφει και η υπερηφάνεια αφού από το 14,1% φθάνει σήμερα στο 23,7% αλλά και η αυτοπεποίθηση που από 7,3% αγγίζει το 18%. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ανασφάλεια, ο θυμός και η απογοήτευσις εμφανίζουν τεράστια μείωση μεταξύ των Ελλήνων.

Περισσότερο υπερήφανες είναι οι γυναίκες (27,6%), οι άνω των 65 ετών (34,4%) και όσοι έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ κοντά κυμαίνεται το ποσοστό της υπερηφάνειας ανάμεσα σε εκείνους που λαμβάνουν από 500 έως και 3.000 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο μόλις 18% εκείνων που παίρνουν μισθό έως 500 ευρώ δηλώνουν υπερήφανοι και 20,5% εκείνων που παίρνουν άνω των 3.000 ευρώ! Οι συνταξιούχοι είναι οι πλέον υπερήφανοι (32,7%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό συναντάται στους σπουδαστές-μαθητές (15,7%). Η ανώτερη και η μεσαία τάξις είναι πιο υπερήφανη εν συγκρίνσει με την κατώτερη. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι πρώτοι στο συναίσθημα της υπερηφάνειας με ποσοστό (34,4%) και ακολουθούν εκείνοι του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Και στην σιγουριά πρώτοι έρχονται εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν μηνιαίο εισόδημα από 1.500 ευρώ και άνω. Όμως εκείνοι που έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα δηλώνουν λιγώτερο σίγουροι (19,9%) από εκείνους που παίρνουν μέχρι 500 ευρώ (24,1%). Ακριβώς ίδιο είναι το ποσοστό σιγουριάς μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (34,3%), ενώ οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων δηλώνουν σίγουροι σε ποσοστό κάτω του 20%.

Επί πλέον πιο αισιόδοξες είναι οι γυναίκες με ποσοστό 43,5% έναντι των ανδρών που συγκεντρώνουν ποσοστό 35,7% και όσοι έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιο αισιόδοξοι είναι και εκείνοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ και ακόμη περισσότερο άνω των 2.000 και 3.000 ευρώ. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι περισσότερο αισιόδοξοι δηλώνουν οι φοιτητές (43,5%) και οι άνεργοι (42,1%) και όχι οι συνταξιούχοι ή επιχειρηματίες. Ως προς τα κοινωνικά στρώματα η κατώτερη-μεσαία τάξη είναι κατά 32% αισιόδοξη ενώ η ανώτερη-μεσαία τάξις κατά 43,1%. Η πανδημία των κορωνοϊού δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει κατά πολύ την προσωπική οικονομική κατάσταση καθώς μόλις το 35,8% δεν είναι αισιόδοξο και απαντά ότι έχει χειροτερέψει. Το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας έχουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25 και τα χαμηλότερα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Η οικογένεια παραμένει ο κορυφαίος θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες, ενώ για πρώτη φορά στην πρώτη τριάδα εμφανίζεται η κατηγορία επιστήμονες-τεχνοκράτες. Επίσης επιστρέφει ο αντιευρωπαϊσμός αφύ σε διάστημα δύο ετών, η ΕΕ καταποντίζεται στα μάτια των Ελλήνων και από το 42,1% πέφτει στο 27,3%. Την οικογένεια εμπιστεύονται περισσότερο οι άνω των 40 ετών, αυτοί που παίρνουν έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, όπως και όσοι λαμβάνουν από 2.000 ευρώ και πάνω, οι συνταξιούχοι και όσοι ασχολούνται με τα οικιακά, η ανώτερη κοινωνική τάξις και εκείνοι που δεν έχουν επηρεασθεί οικονομικά από την πανδημία. Τέλος, την οικογένεια θεωρούν κορυφαίο θεσμό οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και ακολουθούν εκείνοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις εμπιστεύονται –με μικρή διαφορά- περισσότερο οι γυναίκες, οι άνω των 65 ετών (75,7%) εν αντιθέσει με τους νέους έως 24 ετών που δείχνουν εμπιστοσύνη μόλις το 26,7%. Επίσης εκείνοι με εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ (53,9%) και οι συνταξιούχοι (76,4%). Η κατώτερη τάξις σε ποσοστό 15% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου τις Ε.Δ., ενώ όσοι ανήκουν στην ανώτερη τάξη τις εμπιστεύονται πολύ έως αρκετά σε ποσοστό άνω του 86%. Επίσης την εμπιστοσύνη τους δείχνουν και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Το ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία αυξήθηκε κατά 5 μονάδες εν συγκρίσει με το 2018 και πλέον φθάνει στο 77,1%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους άνω των 65 ετών, στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους, στην ανώτερη τάξη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Τον θεσμό του Πρωθυπουργού εμπιστεύονται περισσότερο οι γυναίκες και όσοι έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (47,8%). Επίσης όσοι ανήκουν στην κατηγορία που λαμβάνει άνω των 3.000 ευρώ (38,9%) εν αντιθέσει με εκείνη την κατηγορία πολιτών που λαμβάνει έως 500 ευρώ (17,7%). Την Εκκλησία, που καταγράφει μείωση 3,5 μονάδων από το 2018, την εμπιστεύονται περισσότερο οι χαμηλόμισθοι (34,8% έναντι 7,1% εκείνων που λαμβάνουν 3.000 ευρώ), οι συνταξιούχοι και όσοι ασχολούνται με τα οικιακά και οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης και της ΝΔ.

Ως προς τους άλλους θεσμούς οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται ξανά το κράτος πρόνοιας (+16% από το 2018) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Επίσης οι πολίτες δηλώνουν ότι ενημερώνονται για την πανδημία από την τηλεόραση και από το ίντερνετ, ενώ αρκετοί (τρίτη επιλογή στην πρώτη αναφορά) δηλώνουν ότι ενημερώνονται και από τον προσωπικό τους ιατρό.


Κεντρικό θέμα