Συναίνεση για να μην μπούμε σε μνημόνια – δικαιώνονται οι επισημάνσεις της «Εστίας»
ΣΕ ΚΛΙΜΑ συναινέσεως, όπως επιτάσσει η κατάστασις πολέμου που βιώνει η χώρα, ο Πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής μίλησε για την μάχη όλων ανεξαιρέτως κατά της πανδημίας και για την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουν οι Έλληνες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι μπορεί να βγουν λαβωμένοι αλλά στο τέλος θα είναι κερδισμένος, «έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, της φιλότιμης Ελλάδος”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε σε όσους δίδουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία ότι δεν συντελείται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού και επιστροφή στον κρατισμό, καθώς σε αυτές τις στιγμές «η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας». Απηύθυνε μηνύματα στην Ευρώπη να συμφωνήσει στην έκδοση του ομολόγου «πριν είναι αργά» αλλά και στην αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φθηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε». Διεμήνυσε ότι δεν έχει υποχρέωση να δώσει λογαριασμό σε όλους και εξήγησε ότι δεν θα προχωρήσει σε ατέλειωτες παροχές διότι δεν θέλει να στείλει την χώρα κατευθείαν σε νέο μνημόνιο. Ανέφερε δε πως παραμένει «οπαδός της συναίνεση, της πολιτικής ωριμότητας» και ότι είναι έτοιμος να ακούσει την σοβαρή κριτική της αντιπολίτευσης και κάθε αξιόλογη πρόταση. Συνεχάρη όλους εκείνους που προσέφεραν και προσφέρουν αναλόγως των δυνάμεών τους αλλά κυρίως τους ιδιώτες που χρηματοδότησαν την λειτουργία άνω των 500 κλινών στις ΜΕΘ και την αγορά εκατοντάδων αναπνευστήρων.
Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού δικαιώνει την «Εστία» που είχε τονίσει με έμφαση ότι πρέπει να απευθυνθεί στο φιλότιμο του Έλληνα να μην τον «μαστιγώσει» αλλά να του εξηγήσει για ποιον λόγο γίνονται όλες αυτές οι θυσίες. Επίσης δικαιώνονται και οι επισημάνσεις που είχε κάνει στον κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί σε στην αστική τάξη για να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα θα θωρακισθεί το σύστημα υγείας.
Ο κ. Μητσοτάκης ανεγνώρισε ότι την κόπωση και την αγωνία των πολιτών για την επόμενη ημέρα και τους επαίνεσε για την υπευθυνότητά τους. «Επαινώ και πάλι την αντοχή, την ωριμότητα, την υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας. Καθημερινά ευγνωμονώ, ευγνωμονούμε όλοι τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, αλλά και τους ένστολους, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά. Για πολλοστή φορά προειδοποίησε τους Έλληνες ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία και στις συλλογικές δυνάμεις και έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα «της άξιας και φιλότιμης Ελλάδας», είτε φορούν την μάσκα του νοσηλευτή είτε κάθε μέρα δίδουν συμβουλές όπως ο καθηγητής κ. Τσιόδρας. «Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στη σύγχρονη Ελλάδα», παρατήρησε.
Εν συνεχεία αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες των ιδιωτών, που καλούνται να προσφέρουν αναλόγως των δυνατοτήτων τους διερωτήθη «μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό;». Και έφερε ως παραδείγματα ότι ιδιώτες ήταν εκείνοι που χρηματοδότησαν την λειτουργία 500 κρεβατιών στις ΜΕΘ, έκανες δωρεές εκατοντάδες ιατρικά προϊόντα, εκατομμύρια μάσκες και γάντια, στολές, τόνων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις εντατικές μονάδες. «Συγχαίρω όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλίες τους και θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές. Σε τέτοιες στιγμές, κρίνονται και οι παρόντες αλλά και οι απόντες. Όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μίλησε εκτενώς για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να εκδοθεί ομόλογο για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσεως. Διότι αυτή η υγειονομική κρίσις, εξήγησε ο Πρωθυπουργός, «επειδή να είναι διαρκής και διακρατική, έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή». Υπενθύμισε τα λόγια του Ζακ Ντελόρ που στα 94 προειδοποίησε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο». Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις». Εκτίμησε ότι παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράσθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής, θα υπάρξει λύσις, αρκεί βεβαίως να μην είναι αργά. «Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα», υπεγράμμισε.
Η επίκλησις της συναινέσεως και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να κουνήσει το δάκτυλο, επιβεβαιώνουν εκ νέου την «Εστία», που είχε επισημάνει την ανάγκη ομοψυχίας μεταξύ των κομμάτων αλλά και των πολιτών. Απηύθυνε δε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να δίδουν το καλό παράδειγμα και το εφετινό Πάσχα «να γίνει το Πάσχα της ευθύνης και της ζωής». Ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι από την στάση που θα τηρήσουν οι πολίτες θα εξαρτηθεί εάν η Κυβέρνησις που έχει «και άλλα βέλη στην φαρέτρα της θα αναγκασθεί να τα χρησιμοποιήσει»!
Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως τους είπε ότι δεν είναι ώρα «για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε -πολύ περισσότερο- για χυδαίες, για διχαστικές επιθέσεις». Μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν οι μισές προσλήψεις στον τομέα της Υγείας από όσες είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάστημα 4,5 ετών, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όπως είπε ακούει με προσοχή της παρατηρήσεις του πρώην υπουργού κ. Ξανθού για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Η μοναδική φορά που ύψωσε τον τόνο της φωνής του ήταν όταν τόνισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «φθηνές απειλές του τύπου ‘’όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε’’, αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί όλα αυτά, δυστυχώς, τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Και πάλι απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους», εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην ατελείωτη παροχολογία γιατί ουσιαστικώς οδηγούν την χώρα σε καινούργιο μνημόνιο. «Ας προσέχουν λοιπόν τι ζητούν, διότι εκτίθενται», επεσήμανε.
«Η πανδημία δεν έχει ιδεολογικό χρώμα. Μας είπαν ότι τάχα αφορά πλούσιους, χριστιανούς. Ότι συντελείται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Μερικοί άλλοι έσπευσαν να μιλήσουν για θρίαμβο του κρατισμού. Λυπάμαι αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις είναι απλά εκτός θέματος. Σε αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο salus patriae, μεγαλύτερη σωτηρία της πατρίδας, από τη σωτηρία των πολιτών της», παρετήρησε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την λήψη των εκτάκτων μέτρων και ανεγνώρισε την κρισιμότητα της καταστάσεως. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εύσημα στον Πρωθυπουργό για την προσπάθεια που κάνει ώστε να πείσει την ΕΕ να εκδώσει το ευρωομολογο. «Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά και έχω την μεγαθυμία να σας πω ότι σωστά στείλατε και συγχαρητήρια στην βόρεια Μακεδονία που μπήκε στο ΝΑΤΟ. Σωστά τάσσεται υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ετάχθη υπέρ της χρήσεως διαγνωστικών ελέγχων στον πληθυσμό, να υπάρξει ενιαίο τιμολόγιο γι αυτά, ενώ ζήτησε λεπτομερή ανακοίνωση όσων νοσούν στα νοσοκομεία.