Τους κόβουν τα φτερά με λουκέτο ξενοδοχείων και απαγόρευση πτήσεων-ακτοπλοΐας
ΠΟΙΟΣ θα το περίμενε! Η αποσυνάγωγος της ΕΕ το 2015 «Ελλάς» (οι εταίροι της έδειξαν τότε εκδικητικώς την έξοδο με το Grexit και την απειλούσαν με χρεωκοπία) μετατρέπεται το 2020 σε καταφύγιο των Ευρωπαίων που θέλουν να γλιτώσουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις χώρες τους. Απίστευτο. Μέσα σε πέντε χρόνια οι διώκτες μας έγιναν ικέτες της ελληνικής φιλοξενίας.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στην Ελλάδα αυξημένη κάθοδος εύπορων Ευρωπαίων (Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών) οι οποίοι βλέποντας τα θύματα από τον ιό να πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα στις χώρες τους, “όπου φύγει φύγει” κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά για να βρουν καταφύγιο εκεί παραβλέποντας τις σαφείς οδηγίες της ΕΕ. Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων από την πανδημία στην χώρα μας είναι συγκριτικά μικρότερος από αντίστοιχους της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρεταννίας. Γεγονός που ενθαρρύνει τον “κορωνο-τουρισμό”.
Οι «greeklovers» πληροφορήθηκαν ότι οι καλοκαιρινοί παράδεισοι του Αιγαίου έμειναν ανέγγιχτοι από την πανδημία και σπεύδουν να γλυτώσουν από αυτήν, θέτοντας βεβαίως σε κίνδυνο τους ντόπιους κατοίκους. Βάσει των στοιχείων οι χώρες της ΕΕ έχουν τα εξής κρούσματα (ο πρώτος αριθμός) και θύματα (ο δεύτερος αριθμός): Ιταλία 41.035-3.405, Ισπανία 14.769-638, Γερμανία 12.327-28, Γαλλία 10.995-372, Ελβετία 3.067-33, Βρεταννία 3.269-144, Ολλανδία 2.051-58, Αυστρία 1.843-5, Νορβηγία 1.601-6, Βέλγιο 1.486- 14, Σουηδία 1.301-10, Δανία 1.059-4, Πορτογαλία 642-2, Τσεχία 522, Ιρλανδία 366-2, Φινλανδία 359, Πολωνία 287-5, Σλοβενία 286-1, Ρουμανία 260, Εσθονία 258, Λουξεμβούργο 203-2, Τουρκία 191-3, Σλοβακία 105-1, Βουλγαρία 92-2, Κροατία 89, Σερβία 89, Λεττονία 7, Αλβανία 59-2, Κύπρος 67-2, Ουγγαρία 58-1, Μάλτα 48, Λιθουανία 33.
Δήμαρχοι νησιών από τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ανησυχούν από την έλευση των “κορωνο-τουριστών” και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για εμφάνιση κρουσμάτων και στις δικές τους, μικρές κοινωνίες. Να απαγορευθεί η αποβίβασις τουριστών στα νησιά ζήτησε ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, που βλέπει στους δρόμους να κυκλοφορούν ξένοι που αναζητούν κατάλυμα. Την απαγόρευση μετακινήσεων προς την Σκιάθο λόγω κορωνοϊού ζητεί και ο δήμαρχος του νησιού Θεόδωρος Τζούμας, ο οποίος έστειλε επιστολή με την επισήμανση «Επείγον» προς τους αρμοδίους υπουργούς.
Το φαινόμενο «Greeklove» έχει ανησυχήσει την Κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό να προειδοποιεί στο νέο του μήνυμα ότι «όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί». Αλλά και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, φανερά ενοχλημένος, είπε: «Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα 15 Αύγουστου με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη μας την προσπάθεια. Αυξάνει τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους, ντόπιους κάτοικους και δυσκολεύει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε τυχόν μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολία στη νοσηλεία και στη διακομιδή».
Η πρώτη αντίδρασις της χώρας μας ήλθε χθες με το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων έως τις 30 Απριλίου. Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες το προσεχές Σαββατοκύριακο θα κρίνει την εφαρμογή ή μη των τριών τελευταίων μέτρων. Την απαγόρευση κυκλοφορίας, την διακοπή πτήσεων από και προς την Ευρώπη και την λήψη εκτάκτων μέτρων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι απαγορεύσεις αυτές, μεταξύ άλλων, θα ανακόψουν και το πρώιμο τουριστικό ενδιαφέρον των βορειοευρωπαίων. Συμφώνως προς πληροφορίες της «Εστίας», στα πλοία θα ισχύσει το μέτρο, ένας επιβάτης ανά 10 τ.μ., προκειμένου να μην συνωστίζονται κατά εκατοντάδες και να γίνεται καλύτερος έλεγχος στα νησιά.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε και εκείνη μιλώντας στην Βουλή ότι τουρίστες από την Ιταλία εξακολουθούν να αποβιβάζονται σε ακριτικά νησιά της χώρας μας. Εξέφρασε ανησυχία τι θα συμβεί εάν υπάρξει κάποιο κρούσμα λόγω της ελλείψεως ιατρών στα νησιά.
Στο χθεσινό μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με δραματικό ύφος ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Μπορεί μεν να πήραμε νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα δραστικά μέτρα για να περιορισθεί η διάδοσις του ιού, όπως είπε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσο αποτελεσματικά θα είναι. «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ. Ναι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη θα αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε. Αλλά για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμμιά μαγική λύση» δήλωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός. Η χώρα θα στηριχθεί στις δυνάμεις του ΕΣΥ και ο ιδιωτικός τομέας στον συγκεκριμένο τομέα «λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας». Ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες που με τις δωρεές τους ενισχύουν τις ΜΕΘ και κάλεσε «και τους απόντες να αναλογισθούν τις ευθύνες τους».
«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να την σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. […] Αυτό το Σαββατοκύριακο μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε», συνέστησε ο κ. Μητσοτάκης.
Χθες απεβίωσε ένας ακόμη ασθενής, από την Καστοριά, και πλέον η Ελλάς μετρά έξι θύματα. Ο κ. Τσιόδρας ανεκοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι 46. Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των διασωληνωμένων που είναι 16, ενώ το ευχάριστο νέο είναι πως 19 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σχολίασε τα περί «δήθεν απόκρυψης κρουσμάτων» τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε την πανδημία όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε με τακτικές που προτείνονται πανευρωπαϊκά». Εκτίμησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις των 15% καταγράφεται από τις κατά τόπους Αρχές. Τέλος, απηύθυνε έκκληση να συνεχίσουν να δίδουν αίμα οι εθελοντές για εκείνους που τις ημέρες αυτές το έχουν ανάγκη.