Οι εφημερίδες-όργανα του Ερντογάν κατηγορούν τον Βαρθολομαίο για σχέσεις με Γκιουλενιστές
ΔΕΝ είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι επικίνδυνη κλιμάκωσις. Η Τουρκία βάζει πάλι στο στόχαστρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε κάθε φάση οξύνσεως των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, το Πατριαρχείο και ο ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως εγίνοντο εύκολος στόχος. Ο τουρκικός Τύπος υποκινούσε, οι τουρκικές αρχές έκαναν πως δεν βλέπουν και ο τουρκικός όχλος εκτελούσε. Αγριότητες βαρβαρότητες και βανδαλισμούς. Μόνον στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος τέτοια γεγονότα επαναλαμβάνοντο.
Το 1954, το 1955, το 1964… Βλέπουμε σήμερα το πρώτο βήμα μιας νέας εκστρατείας διώξεων. Από τον τουρκικό Τύπο αρχίζει η συκοφάντησις και η καλλιέργεια της «κοινής γνώμης» (για όχλο πρόκειται) ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Κάποιοι το υπέστησαν ήδη. Πριν δύο μόλις ημέρες, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεσις σε αρμενική Εκκλησία, με τον δράστη να ισχυρίζεται ότι η αρμενική κοινότης φταίει για τον κορωνοϊό. Τώρα την αρχή έκανε το περιοδικό «Gerçek Hayat», μια έκδοση του ομίλου της εφημερίδος «Γιενί Σαφάκ». Κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέχοντα μέλη της ελληνικής μειονότητος, αλλά και τον αρχιραββίνο και το αρμενικό Πατριαρχείο για σχέσεις με τον Φετουλλάχ Γκιουλέν και ουσιαστικώς για συνέργεια στην οργάνωση της αποπείρας πραξικοπήματος του 2016. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό παραθέτει, δίκην προγραφών, 18 φωτογραφίες υποτιθεμένων υποστηρικτών του Γκιουλέν, κεντρική θέση, μεταξύ των οποίων κατέχει αυτή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Είναι γνωστή η τύχη όσων από το 2016 μέχρι σήμερα κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τον οργανισμό FETO, την οργάνωση του Γκιουλέν. Οι τουρκικές φυλακές γέμισαν από πρόσωπα που ακόμη δεν έχουν δικασθεί. Η μανία του Ερντογάν όμως ακόμη δεν κορέσθηκε, Όπως δεν έχουν κορεσθεί οι αρπακτικές του διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτά πηγαίνουν μαζί. Η επιθετικότης προς την Ελλάδα και η δίωξις του Πατριαρχείου. Με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει πως το δημοσίευμα στοχοποιεί μέλη της κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς. Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν ρατσιστικές επιθέσεις και βεβηλώσεις.
Μικρή αξία μπορεί να έχει για τους Τούρκους η ανακοίνωσις αυτή. Για αυτό ήταν επιβεβλημένο να υπάρξει και σχολιασμός από την Αθήνα. Φοβούμεθα όμως ότι οι σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την αποφασιστικότητα ούτε από την αυστηρότητα που πρέπει να διακρίνει την ελληνική Κυβέρνηση όταν απαντά στην Άγκυρα. «Φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως αυτό του Πατριάρχη» σχολίασε για να προσθέσει ότι η ελληνική Κυβέρνησις δεν πρόκειται να σχολιάσει εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
Μπορεί οι διαφορές του Ερντογάν με τον Γκιουλέν να είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, όμως η συκοφαντίες εις βάρος του Πατριαρχείου και η έκθεσις σε κίνδυνο του Πατριάρχου και της ελληνικής μειονότητος δεν είναι. Αφορούν αμέσως της Ελλάδα που έχει ιεράν υποχρέωση να προλάβει την κλιμάκωση των εις βάρος τους επιθέσεων. Και τούτο γίνεται μόνον αν υπάρξει αυστηρή προειδοποίησις για τις επιπτώσεις που θα έχουν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον τους. Μόνον έτσι μπορεί να σταματήσουν σε απλά δημοσιεύματα και, να μην δούμε να επαναλαμβάνονται τα έκτροπα του παρελθόντος.
Αλλά επειδή όλα τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι αλληλένδετα, θα επισημάνουμε ότι η επίθεσις κατά του Πατριαρχείου καταδεικνύει πόσο μεγάλο λάθος ήταν η ακύρωσις της ασκήσεως «Καταιγίς». Και πόσο λάθος μήνυμα λαμβάνει η Άγκυρα από την ενέργεια αυτή. Ας το λάβουν αυτό υπ’ όψιν τους όσοι αφελώς προσβλέπουν σε κατευνασμούς και φιλίες.