Μόνιμοι οι δικαστές μετά από δοκιμή- δικαστές με θητεία καθηγητές ΑΕΙ και δικηγόροι!
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του για μια ειρηνική επανάσταση στην Δικαιοσύνη θα εισηγηθεί προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί εντός των προσεχών εβδομάδων τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων προς ανταλλαγήν απόψεων για τον ίδιο λόγο. Μιλώντας στο ”Φόρουμ των Δελφών” παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη ο κ. Πικραμμένος ξεδίπλωσε όλο το επαναστατικό σχέδιό του για την αναμόρφωση της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας το οποίο περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
- Διαχωρισμός των δικαστών σε τακτικούς και επί θητεία.
- Οι τακτικοί δικαστές θα μονιμοποιούνται σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγησή τους. Η εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα δεν θα επάγεται την μονιμοποίηση εάν κάποιος κρίνεται ακατάλληλος.
- Οι προαγωγές των δικαστών δεν θα γίνονται μόνο με την επετηρίδα αναλόγως προς την αρχαιότητα και τα χρόνια υπηρεσίας. Θα απαιτείται η επιτυχία τους σε γραπτές δοκιμασίες στην Σχολή Δικαστών κατά τα πρότυπα της Σχολής Πολέμου στις Ένοπλες Δυνάμεις.
- Ο συνολικός αριθμός των δικαστών μειώνεται. Εισάγεται ο θεσμός των βοηθών δικαστών σε θέσεις στις οποίες θα προσλαμβάνονται εξειδικευμένοι δικηγόροι κατά τα δυτικά πρότυπα.
- Εισάγεται ο θεσμός των δικαστών με θητεία, σε θέσεις στις οποίες θα διορίζονται πολύπειροι καθηγητές ΑΕΙ ή και δικηγόροι προκειμένου να υπάρξει κατά τον κ. Πικραμμένο ανταγωνισμός στο εσωτερικό της δικαιοσύνης.
- Τα περιφερειακά δικαστήρια θα μειωθούν μετά από αξιολόγηση στην βάση της επιλογής στοιχείων που συλλέγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις εκδικαζόμενης υποθέσεις. Ο κ. Πικραμμένος έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε τέσσερα δικαστήρια που λειτουργούν στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αναλυτικώς όσα ανέπτυξε ο κύριος Πικραμμένος στο ”Φόρουμ των Δελφών” έχουν ως εξής:
Δόκιμοι δικαστές – προαγωγές όχι μόνο βάσει της επετηρίδος
”Εάν θέλετε να μιλήσουμε για τη Δικαιοσύνη, πράγματι, είναι συνέπεια πολλών ετών που δεν ελήφθησαν μέτρα, είναι συνέπεια νοοτροπίας δικαστικών λειτουργών, η οποία επικράτησε τα τελευταία χρόνια να θεωρεί τη δικαστική σταδιοδρομία ως μία οιονεί δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα συνέπεια μίας κακώς εννοούμενης επιείκειας και συναδελφικότητας ανάμεσα στους δικαστικούς λειτουργούς .[…]
Θα εισηγηθώ στην κυβέρνηση διάφορα θέματα τα οποία σκέπτομαι. Πιστεύω ότι για να κάνουμε μία άλλη Δικαιοσύνη, πρέπει να αρχίσουμε από τα νέα παιδιά που προσέρχονται για να γίνουν δικαστικοί λειτουργοί. Εκεί λοιπόν, αρχίζοντας από τη Σχολή Δικαστών, θα έλεγα ότι πρέπει να εμφυσήσουμε μία νέα νοοτροπία, αλλά όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει, εκτός από τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν, για μένα, να δοκιμάζονται πολύ χρόνο στην πράξη, να δοκιμάζονται, να γίνονται οιονεί δικαστικοί λειτουργοί και να μονιμοποιούνται μόνο εφόσον δοκιμαστούν στην πράξη. Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο είναι, σε ό,τι αφορά πάντα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι προαγωγές να γίνονται όχι μόνο με την πάροδο των ετών κ.λπ., αλλά και με ουσιαστικές προϋποθέσεις. Έχω υπόψη μου κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει με τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, για να προαχθούν, πρέπει να αποφοιτήσουν από τη Σχολή Πολέμου. Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό, στο κομμάτι που αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε λιγότερους δικαστές, χρειαζόμαστε παραστάτες των δικαστικών λειτουργών, νέους δικηγόρους που μπορούν να βοηθήσουν και να είναι auxiliaires όπως είναι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί υπάλληλοι και αυτοί να επιμορφωθούν, τέλος πάντων, το ζήτημα είναι πολύπλευρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του, αλλά τελειώνοντας, θέλω να πω ότι εγώ τη βαρύτητα τη δίνω στη νέα γενιά των δικαστών που θα δημιουργήσουμε”.
Κίνδυνος ιδιωτικοποιήσεως της Δικαιοσύνης
”Αν χάσουμε το στοίχημα της Δικαιοσύνης, κινδυνεύουμε να χάσουμε και το στοίχημα της Οικονομίας. Τόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι οι δικηγόροι ότι η διατήρηση και η επαύξηση της δικηγορικής ύλης, δεν περνάει από τις παλιές διαδικασίες, πρέπει να περάσει από άλλου είδους διαδικασίες οι οποίες να προσαρμοστούν στην ταχύτητα με την οποία γίνονται οι οικονομικές διαπραγματεύσεις πλέον στην εποχή μας. Γιατί , τι συμβαίνει τώρα; Στις μεγάλες διαφορές, μεγάλες συμβάσεις, δεν επιλύονται από τα δικαστήρια, επιλύονται από διεθνή διαιτησία, και μάλιστα, μετά από κάτι ατυχείς ρυθμίσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, έφυγαν οι διαιτησίες και από την Ελλάδα και πήγαν σε διαιτησίες εξωτερικού. Εάν συνεχίσουμε έτσι, η Δικαιοσύνη και η απονομή της, τείνει προς το να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό λοιπόν πρέπει να το καταλάβουν οι δικηγόροι και να μην παραμένουν κολλημένοι σε παλιά αιτήματα”.
Προς συγχώνευση Δικαστηρίων της περιφέρειας
“Ήδη πέρασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης μία διάταξη για συλλογή στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά λοιπόν, τα οποία έχουμε, μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο ως προς την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών που εκεί ακόμη, λόγω της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνεται και αυτό μέσω των δικαστηρίων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε άλλα πράγματα, στη χωροταξία των δικαστηρίων, πόσες δικάζει το Πρωτοδικείο Κοζάνης να πω. Είναι απαραίτητο χωροταξικά να έχουμε στην Αιτωλοακαρνανία τέσσερα δικαστήρια ή δεν μας χρειάζονται τέσσερα δικαστήρια σε απόσταση 70 χιλιομέτρων; Αυτά παλιά μπορεί να υπήρχαν και να υπήρχαν λόγω τοπικής υποστήριξης κ.λπ. και τώρα μπορεί να έχουμε αντιδράσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους. Αυτό που λέω είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες αντιδράσεις πια, διότι πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός και ο ορθολογισμός αποδεικνύεται, αποδεικνύεται πλέον από τη συλλογή των στοιχείων”.
Θα επισκεφθώ τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων
”Κοιτάξτε, σκοπεύω να κινηθώ θεσμικά, γιατί έτσι θεωρώ ότι πρέπει κάνω, όπως κινηθήκαμε θεσμικά. Δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα προς το παρόν, συγκεντρώνω απόψεις και ιδέες, θα επισκεφθώ τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, θα ανταλλάξουμε απόψεις, επιφανείς νομικούς, φίλους, όλο τον κόσμο. Θα βάλω προτεραιότητες, σίγουρα είναι ορισμένα σημεία στα οποία θα κινηθούμε πιο γρήγορα και άλλα σημεία στα οποία θα πάμε πιο μακροπρόθεσμα”.
Δικηγόροι και καθηγητές ΑΕΙ να διορίζονται δικαστές με θητεία
”Εγώ έχω όνειρο και το είχα πει τότε όταν ο τότε Πρωθυπουργός, ο Γεώργιος Παπανδρέου, έκανε κάτι ανοιχτές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και καλούσε και τους Προέδρους των Δικαστηρίων, και κολλάει με αυτό που είπα στην αρχή, συμβαδίζει μάλλον, να το πω με πιο σωστό ρήμα. Θέλω να υπάρξει όχι δημοσιοϋπαλληλική καριέρα στη Δικαιοσύνη, θέλω να υπάρξει ανταγωνισμός, να μπορούν σε κάποιο βαθμό να μπαίνουν μέσα δικηγόροι με θητεία, καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές πανεπιστημίων όχι απαραίτητα νομικοί, διότι τα προβλήματα πλέον έχουν γίνει σύνθετα, δεν είναι μόνο νομικά, έχουν πάντα τη νομική πλευρά, αλλά πολλές φορές έχουν και τεχνικές πλευρές στις οποίες ο νομικός δυσκολεύεται. Τα μνημόνια, παραδείγματος χάρη, είχαν τεράστιες οικονομικές παραμέτρους τις οποίες δυσκολευτήκαμε να κατανοήσουμε από την αρχή. Το αποκαλούμενο μνημόνιο δεν είναι μνημόνιο, είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις και να μην τα αναλύσουμε αυτά τα πράγματα τώρα. Λοιπόν, πρέπει να την ταρακουνήσουμε, αν θέλετε, τη Δικαιοσύνη”.